Siriza formira vladu sa desničarima

Izvor: RTS, 26.Jan.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siriza formira vladu sa desničarima

Levičarska partija Siriza dogovorila je formiranje nove vlade Grčke sa deničarskom partijom Nezavisnih Grka, javlja Bi-Bi-Si.
Lider grčke levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras danas će u 16 sati po lokalnom, odnosno 15 po srednjoevropskom vremenu, položiti zakletvu za premijera, saopštilo je grčko Predsedništvo.

Pobednik juče održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj zakletvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će položiti pred predsednikom države Karolosom Papuljasom, prenela je agencija AFP.
Levičarska partija Siriza odnela je na pobedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj, na osnovu obećanja da će izmeniti sporazum sa međunarodnom kreditorskom Trojkom o finansijskoj pomoći svojoj zemlji.
Siriza, koju predvodi Aleksis Cipras, zamalo je osvojila većinu u parlamentu, nakon što je na izborima pobedila konzervativnu koaliciju Antonisa Samarasa, ubedljivije no što su bila predviđanja.
Na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova, Siriza je osvojila 149 poslaničkih mesta u parlamentu koji ima 300 mesta, a to je postigla sa 36,3 odsto podrške onih koji su glasali.
Konzervativci su osvojili 27,8 odsto glasova, a na trećem mestu je ekstremno desna stranka Zlatna zora sa 6,28 odsto.
Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je lideru Sirize na odlučnoj pobedi na parlamentarnim izborima, ističući da je Rusija spremna da sarađuje sa novom vladom.
Putin je uveren da će Rusija i Grčka nastaviti da razvijaju tradicionalno konstruktivnu saradnju u svim oblastima i da će nastaviti zajednički da rade na rešavanju tekućih evropskih i svetskih problema, saopšteno je iz Kremlja, prenosi AFP.
Šefovi evropskih institucija, sa izuzetkom predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, zasad nisu komentarisali ishod jučerašnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj i pobedu ultralevičarske partije Siriza.

"Čestitam Ciprasu i Sirizi i želim što brže formiranje vlade koja će biti konstruktivna i iznutra i prema evropskim partnerima", napisao je Šulc na svom Tviter nalogu.
Njemu se pridružio i stranački kolega Đani Pitela, šef socijaldemokratske grupe u EP, koji je u saopštenju istakao da pobeda Sirize predstavlja početak kraja mera štednje u EU.
Međutim, ni predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji dolaze iz partija desnog centra, danas do podne nisu poslali čestitke niti su komentarisali ishod izbora, a nema ni reakcije šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.
Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će nova grčka vlada poštovati dogovor koji je postigla sa međunarodnim kreditorima Grčke, izjavio je danas njen portparol Štefen Zajbert.
"Naše je mišljenje da je važno da nova vlada nastavi da primenjuje mere za nastavak ekonomskog oporavka Grčke. To znači i da Grčka treba da poštuje ono što je ranije dogovorila", rekao je Zajbert, prenela je agencija AFP.
Ciprasu je čestitku uputio austrijski kancelar Verner Fajman i najavio nastavak konstruktivne saradnje sa novom grčkom vladom.
I predsednik Pokreta socijalista i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin čestitao je Ciprasu pobedu.
Kako se navodi u saopštenju Pokreta socijalista, Vulin je u telefonskom razgovoru čestitao predsedniku Ciprasu na pobedi i izrazio nadu da će se saradnja Pokreta socijalista i Sirize nastaviti i ojačati, kao i da će "pobeda osvedočenog prijatelja Srbije Aleksisa Ciprasa doprineti još srdačnijim odnosima Grčke i Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Siriza formira vladu sa desničarima - predsednik Putin čestitao Ciprasu

Izvor: Vostok.rs, 26.Jan.2015

26.01.2015. - Dogovreno formiranje vlade..Siriza, koju predvodi Aleksis Cipras, zamalo je osvojila većinu u parlamentu, nakon što je na izborima pobedila konzervativnu koaliciju Antonisa Samarasa, ubedljivije no što su bila predviđanja...Na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova onih koji su glasali,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.