Podrška grčkom referendumu i u parlamentu

Izvor: RTS, 28.Jun.2015, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška grčkom referendumu i u parlamentu

Grčki parlament odobrio je raspisivanje referenduma na kome će se narod izjasniti da li pristaje na uslove međunarodnih poverilaca o vraćanju velikog državnog duga Grčke.
Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da 5. jula zaokruže "ne". Uz to, ministri finansija evrozone odbili su da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe za dva dana.

Grčki poslanici većinom su podržali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raspisivanje referenduma - "za" je glasalo 179 od 300 poslanika.
Premijer Cipras rekao je da uslovi kreditora predstavljaju uvredljiv ultimatum. Građanima je poručio da osnaže pregovaračku poziciju Grčke time što će glasati protiv tih uslova.
"Birajte dostojanstvo, nadu i demokratiju. Dugujemo to našoj deci, budućim generacijama, dugujemo to žrtvi grčkog naroda, podnetoj da bi naša zemlja ostala suverena", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.
Cipras je rekao i da je Grčka kolevka demokratije i da nema nameru da za glas naroda traži dozvolu od šefa Evrogrupe Jeruna Dejselbluma i ministra finansija Nemačke Volfganga Šojblea.
"Nisu institucije bile te koje su napustile pregovore - to su učinili predstavnici grčke vlade. Nismo mi ti koji su rekli da su razgovori završeni loše - to je rekla grčka vlada. Ipak, ovaj proces nije gotov. Mnogo toga još može da se desi", kaže šef Evrogrupe Jerun Dejselblum.
"Očekujte od Grčke da će zbog odluke koju su doneli, ući u ozbiljne probleme narednih dana", smatra ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble
Istraživanja javnog mnjenja u Grčkoj pokazuju da su mnogi uznemireni zbog razvoja situacije, ali ne i iznenađeni.
"Svi su zabrinuti.Tako bi se osećale i druge zemlje da su na našem mestu. Situacija je veoma, veoma teška", kažu anketirani građani.
"Demokratija se ovde rodila i mi moramo da je očuvamo. Ne želimo da banke vladaju celim svetom",smatra jedan stanovnik Atine.
Analitičari smatraju da krah pregovora ne mora nužno da znači i bankrot Grčke, iako je gotovo izvestan.
Napuštanje evra takođe je moguće, čime bi 19 zemalja evrozone uplovilo u njima nepoznate vode.
Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da izlazak Grčke iz zone evra sada izgleda gotovo neizbežno.
"Posledice za zemlje evra nisu ni približno tako loše kao za Grčku. Jasno je da jedna zemlja ne može pod bilo kojim okolnostima da ucenjuje Evropsku komisiju i zemlje evra", rekao je Šeling za austrijski list "Die Prese".
Šeling je rekao da bi to bilo moguće samo ukoliko Atina prvo zatraži da napusti Evropsku uniju, a druge zemlje Unije se slože sa takvim zahtevom.
Mnoge oči sada su uprte u Evropsku centralnu banku, koja treba da odluči da li će odobriti dalji protok novca kojim bi se grčke banke spasile od propasti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčki parlament podržao održavanje referenduma

Izvor: Capital.ba, 28.Jun.2015

ATINA, Grčki parlament podržao je rano jutros plan o održavanju referenduma o uslovima koje su Atini postavili međunarodni kreditori da bi isplatili novu finansijsku pomoć ovoj zemlji. Premijer Aleksis Cipras raspisao je referendum za 5. jul. On se protivi dodatnim budžetskim rezovima i pozvao...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.