Grčki poslanici usvojili i drugi set reformskih zakona

Izvor: RTS, 23.Jul.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki poslanici usvojili i drugi set reformskih zakona

Sa 230 glasova "za" i 63 "protiv" grčki parlament usvojio je drugi set reformskih zakona koje međunarodni poverioci traže u zamenu za treći paket pomoći Atini. I Janis Varufakis je glasao "za", dok je protiv bio 31 član vladajuće Sirize.
Grčki parlament počeo je oko 22 časa, odnosno 23 časa po lokalnom vremenu, raspravu o setu reformi čije bi usvajanje omogućilo da počnu pregovori sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poveriocima o trećem paketu pomoći Grčkoj.

Nakon pet sati žučne rasprave, u kojoj su poslanici uglavnom prebacivali krivicu jedni na druge za nastanak krize, usledilo je glasanje. Za reformske zakone bilo je 230  poslanika, dok su "protiv" glasala 63 člana parlamenta.
Najveće iznenađenje tokom glasanja doneo je doskorašnji ministar finansija Janis Varufakis, koji je, ipak, podržao vladu i glasao za drugi set reformi.
Dve su ključne stavke bile u večerašnjoj debati: novi propisi u vezi sa pravosudnim sistemom, a koji su namenjeni ubrzanju dugotrajnih krivičnih procesa i smanjenju troškova i primena evropske direktive o bankama.
Novoimenovani ministar finansija Euklid Cakalotos obećao je da će grčke banke pre kraja godine dobiti toliko potreban svež kapital, dok je premijer Aleksis Cipras poručio da neće prestati da se bori za socijalnu pravdu.
Braneći teške odluke koje je, kako kaže, morao da donese, Cipras je rekao da je njegova vlada pomogla da se promeni Evropa i ponovio da nema nameru da se povuče s čela vlade, prenosi Gardijan.
"U stvarnosti, mi smo doneli teške odluke i sada moramo da se prilagodimo novonastaloj situaciji", rekao je Cipras i ponovio da je morao da bira između "gregzita" (napuštanja evrozone) i primene teških mera.
Lider opozicije Evangelos Meimarakis najavio je da će njegova Nova demokratija podržati najnovije reforme dodajući da je Sirizino učenje upravljanja državom skupo koštalo Grke.
Pre početka sednice, pobornici, ali i protivnici reformi, izašli su na ulice Atine i održali uglavnom mirne proteste.
Grčka vlada je u utorak, nakon što je dostavila parlamentu predlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. avgusta želi da finalizuje sporazum sa poveriocima o dobijanju trećeg paketa pomoći.
U Grčkoj su, posle tronedeljne pauze, početkom nedelje banke otvorene, a zvanična Atina je isplatila više milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj centralnoj banci.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PODELE U SIRIZI SVE DUBLJE Grčki parlament usvojio zakon o drugom setu reformi

Izvor: Blic, 23.Jul.2015

Grčki parlament usvojio je rano jutros predlog zakona o drugom setu reformi koje su nužne da bi se pokrenuli pregovori o trećem paketu međunarodne pomoći Atini, a glasanje je iznelo na videlo duboke podele u vladajućoj Sirizi...Za nacrt zakona glasalo je 230 od ukupno 298 poslanika grčkog parlamenta,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.