Izvor: RTS, 09.Avg.2021, 18:56

Grčka se sedmi dan bori sa šumskim požarima, vlast procenjuje štetu i trpi kritike

Vatrogasci i građani bore se već sedmi dan sa šumskim požarima u Grčkoj. Uništene su desetine hiljada hektara šuma i infrastruktura. Grčka vlast procenjuje štetu i priprema mere pomoći ugroženim građanima, dok građani kritikuju lošu organizaciju i nedovoljan broj angažovanih vatrogasaca.
Najteže je šumskim požarima pogođeno ostrvo Evija, gde bitka sa vatrenom stihijom traje već sedam dana.

Plamen je progutala 20 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hektara plodnog zemljišta, ostavljajući za sobom pustoš.
Ostrvo je prekriveno velikim oblacima gustog dima, što otežava gašenje požara iz vazduha i od kojeg se ne vidi ni sunce.
Putevi na ostrvu presečeni su plamenom, pa se veliki broj stanovnika i turista sklonio na plaže i pristaništa, kako bi bezbedno bili evakuisani trajektima koji su u pripravnosti.
Hiljade stanovnika morale su da napuste svoje domove. Situaciju opisuju kao horor film koji proživljavaju poslednjih nedelju dana.
Evakuisano je i više od 2.000 turista. Iz mesta Pefki, oko 200 srpskih turista prebačeno je u banju Edipsos, na drugom delu ostrva. Svi koji žele mogu besplatno na kopno.
Grčkim kolegama na ostrvu Evija pridružilo se i 37 srpskih vatrogasaca-spasilaca i Helikopterska jedinca Ministarstva unutrašnjih poslova koja iz vazduha pomaže u gašenju požara.
Požari i na Peloponezu i u predgrađu AtineVeliki šumski požari zahvatili su i Peloponez i severna predgrađa Atine, ali je situacija tamo sada nešto mirnija nego na Eviji.

Na Peloponezu je uništeno 70 odsto regije, pa je vojska udvostručila napore da pomogne vatrogascima.
Tokom prošle nedelje stotine domova i preduzeća je uništeno ili oštećeno, a najmanje 40.000 hektara zemlje je spaljeno. Bez struje je ostalo 17.000 domaćinstava.
Uzroci požara još nisu utvrđeni, iako je nekoliko ljudi uhapšeno zbog navodnog paljenja.
Širenju požara pomaže talas visokih temperatura, najgori u poslednjih 30 godina. Temperatura čak i u hladu dostiže 45 stepeni.
Nedostaje vatrogasaca, 22 zemlje poslale pomoćPomoć u gašenju požara Grčkoj su poslale 22 zemlje, među kojima je i Srbija, a u grčkim medijima i na društvenim mrežama besni građani sve češće kritikuju vlast zbog loše organizacije i nedovoljnog broja vatrogasaca koji su angažovani.

Iz grčke Federacije vatrogasaca kažu da su nakon decenija štednje u javnom sektoru vatrogasne službe značajno oslabljene i da je potrebno angažovati još najmanje 5.000 novih vatrogasaca, preneo je Rojters.
Nadležni se brani podacima koji govore da je potrošnja za civilna zaštitu povećana za 56 odsto u poslednje tri godine, uz stalan porast broja vatrogasaca i aviona za gašenje požara.
Podsećaju i da šumski požari do sada nisu izazvali ni približno žrtava koliko slični požari od pre tri godine, u kojima je poginulo više od 100 ljudi.
Dok trpe kritike, grčke vlasti su počele i sa procenjivanjem štete. Pripremaju se i mere pomoći građanima koji su izgubili domove i imovinu.
"Naš cilj je da završimo popis što je pre moguće, kako bismo odmah započeli proces nadoknade štete našim ugroženim sugrađanima", navedeno je u saopštenju Ministarstva infrastrukture i transporta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.