Grbljani protiv Madone

Izvor: Politika, 07.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grbljani protiv Madone

Povraćaj zemljišta vlasnicima je obavljen 1992. godine, ali nikada nije izvršena komasacija. Međutim, uprave za nekretnine u Budvi i Kotoru, uknjižile su oko 300 vlasnika po principu susvojine

Kotor – Vlasnici zemljišta u zaleđu Jaz na prostoru Mrčevog polja traže zaštitu javnih institucija zbog uzurpacije njihovih imanja od strane opštine Budva. Prošlog leta je za potrebe koncerta „Rolingstonsa” u zaleđu Jaza raščišćen veliki prostor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za postavljanje bine, doveden asfaltni put i napravljena kompletna infrastruktura za organizaciju velikih muzičkih događaja. Dok se meštani Donjeg Grblja pitaju šta imaju od dovođenja svetskih poznatih zvezda u Mrčevo polje, u zaleđu popularne budvanske plaže nastupio je Leni Kravic, Zdravko Čolić, Goran Bregović i Dino Merlin. Na istom prostoru 25. septembra muzičke fanove sa balkanskih prostora okupiće i svetska pop diva broj jedan – Madona, a budvanska uprava planira da u ovom polju koje je nekad bilo deo poljoprivrednog dobra sagradi i fudbalski stadion.

Meštani tvrde da ih opština Budva ponižava jer ove aktivnosti sprovodi bez njihovog znanja. Oni su poručili da su spremni da se i sami organizuju i pokrenu sudski postupak u cilju stavljanja zabrane na korišćenje zemljišta, pa je kako ističu , pod znakom pitanja i Madonin koncert u septembru. Za čelnike Budve kažu da se poigravaju tuđim vlasništvom, ulažući znatna sredstva u infrastrukturu uz objašnjenje da će to podići cenu zemljišta i usrećiti vlasnike.

Sa druge strane predsednik jedne od grbaljskih mesnih zajednica Savina, Rade Popović smatra da „nema smisla raditi protiv održavanja Madoninog koncerta na Jazu, jer je događaj dobar marketinški potez za turizam svih primorskih opština”. „Ova Mesna zajednica ne može da se bavi imovinsko-pravnim odnosima građana. Postoji zakon i zna se kako se to radi – sudskim ili drugim putem. Dobro bi bilo da se izdvoji lični stav, a pitanje od kojeg se ograđujem je i da li je to neka politička zavrzlama”, kaže Popović. Na konstataciju da je suština reagovanja vlasnika privatnog zemljišta u skladu sa jednim od osnovnih ljudskih prava koja se odnose na privatnu svojinu, Popović je potvrdio da povraćaj pomenutog zemljišta do danas nije doveden do kraja. „Komasacija nije sprovedena, a privatni vlasnici ne znaju gde je čije zemljište”, potvrdio je Popović.

Mrčevo polje je bilo eksproprisano šezdesetih godina od strane opštine Kotor, a danas se delom nalazi na njenoj, a delom na teritoriji opštine Budva. Povraćaj zemljišta vlasnicima je obavljen 1992. godine ali zbog neorganizovanosti, nikada nije izvršena komasacija. Međutim i pored toga, uprave za nekretnine u Budvi i Kotoru, uknjižile su oko 300 vlasnika po principu susvojine odnosno na izmišljene idealne delove. Grbljani traže da se u rešavanje ovog problema uključi država, preko Uprave za nekretnine, Ministarstva finansija i poljoprivrede i da tumačenje o nastaloj situaciji, kako bi se saznalo na osnovu čega je opština Budva ušla u njihov posed.

Ž. Komnenović

[objavljeno: 08/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.