Britanski parlamentarni komitet: Negativna uloga Rusije u regionu

Izvor: RTS, 12.Jul.2018, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski parlamentarni komitet: Negativna uloga Rusije u regionu

Komitet za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije zatražio je da ta zemlja, Evropska unija i NATO čvrsto ostanu uz države zapadnog Balkana i osiguraju im uključenje u evtroatlantske institucije i istovremeno upozorava na, kako se navodi, negativnu ulogu Rusije u regionu, piše portal "Avaz".
"Rusija je spremna da uradi sve što može da poveća nestabilnost na zapadnom Balkanu. To je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokazano kroz podršku te zemlje pučistima u Crnoj Gori 2016. godine, ali smo videli i medijske izveštaje o aktivnostima Rusije na naoružavanju militanata u Bosni i Hercegovini", navodi se u izveštaju tog komiteta, preneo je portal Avaz.
Ističe se da postoje rizici da će Moskva nastojati da ometa ili blokirati aktivnosti na ratifikaciji dogovora Makedonije i Grčke o rešenju problema imena.
To, kako se navodi, treba posebno očekivati u vreme kada se u Makedoniji bude održavao referendum o tom pitanju.
U izveštaju komiteta britanskog parlamenta se ukazuje da Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture i da je snažan, kako se navodi, saveznik prededniku Republike Srpska Miloradu Dodiku.
"Veliki broj svedoka ukazao je i na podršku Rusije Miloradu Dodiku, koji je, prema rečima Dimitra Bečeva, 'bio angažiran balansirajući na ivici rata i mira, preteći da će pokrenuti referendum o otcepljenju iz Bosne i Hercegovine'. U usmenim dokazima, Ser Alen Dankan, državni ministar spoljnih poslova, zadužen a Evropu i obe Amerike, govorio je o rizicima spoljnog mešanja u Bosni i Hercegovini", stoji dalje u Izveštaju.
Fiona Mekilvam, direktorka Odseka za zapadni Balkan u tom ministarstvu, rekla nam je da su oni "veoma zabrinuti za situaciju u Bosni", gde postoje povećane tenzije između tri glavne etničke grupe.
Upitana da li Rusija otežava ovu situaciju podrškom koju daje grupama bosanskih Srba, ona je rekla da je vlada naručila izveštaj o tom problemu širom zemlje, ali postoji zabrinutost zbog izveštaja o kupovini aut omatskog oružja u Republici Srpskoj.
U zaključcima, nakon opsežne istrage, Komitet je stava "da i EU i NATO moraju bez uvijanja razgovarati s predstavnicima Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije o svim problemima".
"Problemi s kojima se zapadni Balkan suočava su duboko ukorenjeni i zamršeni. Put ovog regiona ka evropskim integracijama biće dug i spor. Nema garancija za uspeh. Od vitalne je važnosti da Velika Britanija i partneri iz EU i NATO-a održavaju svoju posvećenost regionu, ali i da otvoreno priznaju i ukazuju na teškoće i rizike s kojima se svi suočavaju. Svi moraju biti svesni da će biti potrebno dugo vremena da se suštinski pomaci naprave", navodi se u dokumentu, prenosi Avaz.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2018

LONDON - "Spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, najviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.