Britanski parlamentarni komitet: Negativna uloga Rusije u regionu

Komitet za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije zatražio je da ta zemlja, Evropska unija i NATO čvrsto ostanu uz države zapadnog Balkana i osiguraju im uključenje u evtroatlantske institucije i istovremeno upozorava na, kako se navodi, negativnu ulogu Rusije u regionu, piše portal "Avaz".

"Rusija je spremna da uradi sve što može da poveća nestabilnost na zapadnom Balkanu. To je pokazano kroz podršku te zemlje pučistima u Crnoj Gori 2016. godine, ali smo videli i medijske izveštaje o aktivnostima Rusije na naoružavanju militanata u Bosni i Hercegovini", navodi se u izveštaju tog komiteta, preneo je portal Avaz.

Ističe se da postoje rizici da će Moskva nastojati da ometa ili blokirati aktivnosti na ratifikaciji dogovora Makedonije i Grčke o rešenju problema imena.

To, kako se navodi, treba posebno očekivati u vreme kada se u Makedoniji bude održavao referendum o tom pitanju.

U izveštaju komiteta britanskog parlamenta se ukazuje da Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture i da je snažan, kako se navodi, saveznik prededniku Republike Srpska Miloradu Dodiku.

"Veliki broj svedoka ukazao je i na podršku Rusije Miloradu Dodiku, koji je, prema rečima Dimitra Bečeva, 'bio angažiran balansirajući na ivici rata i mira, preteći da će pokrenuti referendum o otcepljenju iz Bosne i Hercegovine'. U usmenim dokazima, Ser Alen Dankan, državni ministar spoljnih poslova, zadužen a Evropu i obe Amerike, govorio je o rizicima spoljnog mešanja u Bosni i Hercegovini", stoji dalje u Izveštaju.

Fiona Mekilvam, direktorka Odseka za zapadni Balkan u tom ministarstvu, rekla nam je da su oni "veoma zabrinuti za situaciju u Bosni", gde postoje povećane tenzije između tri glavne etničke grupe.

Upitana da li Rusija otežava ovu situaciju podrškom koju daje grupama bosanskih Srba, ona je rekla da je vlada naručila izveštaj o tom problemu širom zemlje, ali postoji zabrinutost zbog izveštaja o kupovini aut omatskog oružja u Republici Srpskoj.

U zaključcima, nakon opsežne istrage, Komitet je stava "da i EU i NATO moraju bez uvijanja razgovarati s predstavnicima Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije o svim problemima".

"Problemi s kojima se zapadni Balkan suočava su duboko ukorenjeni i zamršeni. Put ovog regiona ka evropskim integracijama biće dug i spor. Nema garancija za uspeh. Od vitalne je važnosti da Velika Britanija i partneri iz EU i NATO-a održavaju svoju posvećenost regionu, ali i da otvoreno priznaju i ukazuju na teškoće i rizike s kojima se svi suočavaju. Svi moraju biti svesni da će biti potrebno dugo vremena da se suštinski pomaci naprave", navodi se u dokumentu, prenosi Avaz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво