Neizvesna trka za Oskara za najbolji film

Izvor: Politika, 01.Mar.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna trka za Oskara za najbolji film

Ove godine nema izrazitog favorita, a od devet nominovanih dela, moguće dobitnike treba tražiti među filmovima „12 godina ropstva”, „Američka prevara” i „Gravitacija”

Da li će Oskara za najbolji film na večerašnjoj 86. dodeli nagrada Američke filmske akademije, koja će biti održana u Kodak teatru u Los Anđelesu, osvojiti „12 godina ropstva” ili „Američka prevara”, jedna je od dilema o kojoj filmski poslenici raspravljaju ovih dana. Sigurnog pobednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << niko ne može da predvidi, što ovogodišnju trku za Oskara čini jednom od najneizvesnijih u poslednjih nekoliko godina, pogotovu ukoliko se ne zaboravi da je jedan od favorita i film „Gravitacija”.

Uticajni holivudski producent i distributer Harvi Vajnstajn izjavio je da je 2013. bila luda godina i da niko neće do poslednjeg minuta dodele znati koji film će biti proglašen za najbolji. Inače, producenti su imali više vremena za kampanju i uticaj na 6.028 članova akademije, koji su mogli da glasaju, jer je ove godine bilo više dana za lobiranje nego ranije – dodela Oskara pomerena je sa poslednjeg vikenda februara na početak marta zbog Olimpijskih igara u Sočiju.

Ako je suditi po kladioničarskim tipovima, drama „12 godina ropstva” u režiji Stiva Makvina, sa kvotom 2-5, ima najveće šanse da osvoji Oskara za najbolji film. Potresna drama, snimljena prema istinitom događaju, o slobodnom crncu Solomonu Nortupu, koji je posle otmice proveo 12 godina radeći kao rob na plantažama pamuka u Luizijani, ima devet nominacija i nalazi se na vrhu liste favorita za Oskara.

Sa kvotom 2-3, favorit za nagradu Američke filmske akademije za najbolju režiju jeste Alfonso Kuaron za triler smešten u svemiru – „Gravitacija”. Ukoliko ovom Meksikancu izmakne Oskar, onda će, tvrde poznavaoci holivudskih prilika, slaviti Britanac Makvin, čime će postati prvi afroamerički reditelj koji je osvojio Oskara za režiju.

Kada je reč o glumačkim kategorijama, najveću šansu imaju Kejt Blančet za glavnu rolu u filmu „Nesrećna Džasmin” Vudija Alena i Metju Makonahi za „Poslovni klub Dalas”. Australijanki Blančet, koja je podarila odličan prikaz dame u krizi srednjih godina (njujorške džetseterke koja ostaje bez novca), ovo bi bio drugi Oskar – prvi je osvojila 2005. za epizodu u drami „Avijatičar”, u kojem je tumačila glumicu Ketrin Hepbern. Zgodnom lepotanu i miljeniku dama, Makonahiju, koji je za ulogu homofobičnog aktiviste obolelog od side smršao čak 20 kilograma, prva pozlaćena statueta bila bi potvrda da je najzad postao ozbiljan glumac. Ukoliko Blančetova i Makonahi ne dobiju Oskare, nagrade se u tom slučaju predviđaju Džudi Denč za „Filomenu” i Džuetelu Edžioforu za „12 godina ropstva” ili Leonardu Dikapriju za „Vuka sa Volstrita”, kojem je ovo četvrta nominacija za protekle dve decenije koliko ga gledamo na velikom platnu (prvi put nominovan 1994. za epizodu u drami „Šta izjeda Gilberta Grejpa”).

Makonahijevom partneru iz filma „Poslovni klub Dalas”, Džeradu Letu predviđaju Oskara za epizodu dok u ženskoj konkurenciji kao slavljenicu vide Dženifer Lorens koja je prošle godine osvojila Oskara za glavnu ulogu u melodrami „U dobru i u zlu”. Njihovi konkurenti, u muškoj konkurenciji jesu: Barhad Adbi („Kapetan Filips”), Bredli Kuper za „Američku prevaru”, Majkl Fasbender („12 godina ropstva”) i Džona Hil za „Vuk sa Volstrita”, odnosno u ženskoj konkurenciji: Seli Hokins („Nesrećna Džasmin”), Lupita Njongo za „12 godina ropstva”, Džulija Roberts za dramu „Avgust u okrugu Osejdž” i Džun Skvib za „Nebrasku”.

Posle Leta i Lorensove, najveće šanse da drže govor zahvalnosti imaju dvoje Afroamerikanaca – Abdi za ulogu gusara i Njongo za rolu ropkinje.

S druge strane, „ziceri” su italijanski film „Velika lepota” Paola Sorentina i crtać „Zaleđeno kraljevstvo”, filmovi nominovani u kategorijama najbolji strani film i animirani film koji se navode kao sigurni dobitnici.

Pored glumaca, večeras će Dolbi teatrom šetati i muzičke zvezde, nominovane za nagradu Američke filmske akademije za najbolju pesmu. Farel Vilijams otpevaće hit „Happy” pisan za crtać „Grozan ja 2”, dok će irska grupa „Ju-tu” (U2) izvesti pesmu „Ordinary Love” iz filma o Nelsonu Mandeli, a najavljen je i dolazak pop zvezde Pink.

Dobitnici zahvaljuju više Meril Strip nego Bogu

Interesantno je da Meril Strip prvi put posle nekoliko godina ima vrlo male šanse da osvoji Oskara. Za ulogu u filmu „Avgust u okrugu Osejdž” ostvarila je 18. nominaciju u karijeri, što je rekord među glumcima, a do sada je osvojila tri statuete.

Ova glumica je rekorderka i po broju pominjanja u govorima drugih dobitnika nagrade Američke akademije za film. Istraživanje magazina „Slejt”, koje je prenela agencija Tanjug, pokazalo je da su dobitnici nagrada Američke filmske akademije u poslednjih desetak godina više puta pomenuli Meril Strip nego što su zahvalili Bogu. Stripova je na vrhu liste najčešće pomenutih, ispred Boga, Sidnija Poatjea i Opre Vinfri. Njoj je zahvalio svaki četvrti od 47 dobitnika Oskara od 2002. godine, Bogu je zahvalilo troje, a Poatjeu i Vinfri po dvoje.

Na vrhu liste je i Američka filmska akademija koja je pomenuta 32 puta. Reditelji su pak popularniji sa 42 pominjanja, zatim slede agenti, producenti i kolege, zajedno sa porodicom. Magazin „Slejt” navodi i da je sve popularnije odavanje počasti ranim uticajima – od baka i deka, preko reditelja, glumaca mentora ili producenata.

Dame obično imaju duže liste zahvalnice, često puste i po koju suzu (poput Hale Beri ili Nikol Kidman), a zanimljivo je da je Džordž Kluni jedini dobitnik Oskara koji nije nikome zahvalio. On se, dobivši Oskara za sporednu ulogu u „Sirijani”, našalio da te godine neće dobiti Oskara za „Laku noć i srećno” i brzo napustio pozornicu.

I. A.

objavljeno: 02.03.2014.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spirit nagrada za "12 godina ropstva"

Izvor: Akter, 02.Mar.2014, 12:01

Istorijska drama "12 godina ropstva" dobila je nagradu za najbolji nezavisni film, koja se tradicionalno dodeljuje veče uoči Oskara

Nastavak na Akter...

Holivud spreman za dodelu Oskara!

Izvor: Press, 02.Mar.2014

Uprkos nepovoljnim meteoroliškim prilikama, sve je spremno za 86. dodelu prestižnih nagrada Američke filmske akademije čiji je domaćin ove godine popularna voditeljka Elen Dedženeris... "Želim da publika provede jedan fantastičan trenutak i da uživa u talentu i radu filmskih profesionalaca",...

Nastavak na Press...

Dodela Oskara uživo na Tračari!

Izvor: Tracara.com, 02.Mar.2014

Dodela Oskara, nagrada Američke filmske akademije, biće održana po 86. put večeras. Voditeljka glamurozne ceremonije, koja kreće 2 sata iza ponoći po našem vremenu biće komičarka Ellen DeGeneres, a već nedeljama se nagađa ko će odneti prestižnu nagradu za najbolji film godine. Pratimo Oskare...

Nastavak na Tracara.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.