Na ivici smo razornog konflikta

Izvor: B92, 27.Nov.2023, 19:43

"Na ivici smo razornog konflikta"

Irak vidi rizik od regionalnog sukoba ukoliko se primirje u Gazi ne pretvori u trajni prekid vatre, rekao je savetnik premijera Iraka za spoljne poslove.

Rojters navodi da su, nakon početka sukoba 7. oktobra, Hezbolah i neke iračke frakcije napadale skoro svakodnevno izraelske i američke snage, međutim, nije bilo izveštaja o napadima na američke trupe u Iraku i Siriji otkako je stupilo na snagu četvorodnevno primirje Izraela i Hamasa.

Neke od glavnih igračkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružanih frakcija koje su stajale iza napada prethodnih nedelja, uključujući Kataib Sajid al-Šuhada i Kataib Hezbolah, rekli su da će se pridržavati primirja u Gazi, ali su poručili i da će nastaviti sa napadima kada se primirje okonča.

Oni su, takođe, naveli da će tražiti eventualno izbacivanje iz Iraka američkih vojnika, kojih ima oko 2.500 u ovom trenutku.

"Ceo region je na ivici razornog konflikta koji može da se proširi bilo gde, a obim njegovog proširenja ili, na koji način to kontrolisati i zaustaviti se ne zna. Zbog toga, smatramo da svaki prekid vatre je koristan i važan u ovom trenutku, za Palestince prvo, ali i za sve zemlje u regionu, uključujući i Irak", rekao je Fahrad Aladin, savetnik premijera Mohameda Šije al-Sudanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

REGION NA IVICI OPŠTEG RATA?! Stiglo NAJOZBILJNIJE upozorenje do sada!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2023

Situacija izmiče kontroli..Irak vidi rizik od regionalnog sukoba ukoliko se trenutno primirje u Gazi ne pretvori u trajni prekid vatre, izjavio je danas savetnik premijera Iraka za spoljne poslove...Rojters navodi da su nakon početka sukoba 7. oktobra Hezbolah i neke iračke frakcije napadale skoro...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.