Izolovano ostrvo ogrezlo u plastiku, užasna otkrića o štetočinskom uticaju čoveka (VIDEO)

Izvor: Luftika.rs, 03.Apr.2023, 17:33

Izolovano ostrvo ogrezlo u plastiku, užasna otkrića o štetočinskom uticaju čoveka (VIDEO)

Zamislite jedno od najizolovanijih ostrva na planeti. Zamišljate neki tropski raj, egzotične životinje, palme, pesak, stene…? E sad na tu sliku dodajte ljudski i štetočinski dodir razularene stvarnosti. Zamislite stene natopljene plastikom, mikročesticama koje nemaju veze sa prirodom.
Zamislite, a onda i malo bolje razmislite, šta se onda dešava ovde, među nama, u takozvanoj civilizaciji, gde odlazi sva ta silna i prokleta plastika koju svakoga dana koristimo, odbacujemo gde stignemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ne razmišljajući o tome gde ona završava, kako se razlaže i kako sve to skupa deluje na jedinu nam prirodu.
Geološkinja i profesorka na Univerzitetu u južnom Brazilu Fernanda Avelar Santos bila je zaprepašćena kada je pronašla uznemirujući znak na inače netaknutom vulkanskom ostrvu.
Fernanda je 2019. prvi put posetila ostrvo kako bi istražila tlo za svoj doktorski rad na temu klizišta, erozija i drugih geoloških katastrofa.
Dok je radila u blizini zaštićenog prirodnog rezervata poznatog kao Plaža kornjača, najvećeg područja za razmnožavanje ugrožene zelene kornjače na svetu, naišla je na neobične plavo-zelene stene.
Foto: Rodrigo FONSECA / AFP / Profimedia Kada je završila svoju dvomesečnu ekspediciju, deo stena je ponela sa sobom u laboratoriju.
Ona i njen tim su kroz analizu otkrili novu vrstu geološke formacije koja je nastala spajanjem materijala i procesa koje je Zemlja milijardama godina koristila za stvaranje stena, ali ovog puta sa potpuno neočekivanim sastojkom – plastičnim otpadom.
Glavni sastojak kamenja koje je otkrila bili su ostaci ribarskih mreža, a okeanske struje su nenele i obilje flaša, kućnog otpada i drugog plastičnog smeća iz celog sveta.
Užasavajuće otkriće „Ostrvo je čudesno. Zato je bilo užasavajuće pronaći ovako nešto – i to na jednoj od ekološki najvažnijih plaža“, istakla je Santos.
Ona opisuje da je Trindade „poput raja“. Predivno tropsko ostrvo čija izolovanost ga čini savršenim utočištem za mnoge ugrožene životinjske vrste – morske ptice, endemske ribe, gotovo izumrle rakove, zelenu kornjaču…
Ona se potom vratila na ostrvo krajem prošle godine kako bi prikupila više primeraka i dublje istražila fenomen.
„Zaključili smo da ljudska bića sada deluju kao geološki faktori mnogo više nego ranije i utiču na procese koji su pre bili potpuno prirodni, poput stvaranja stena“, rekla je Avelar Santos za AFP.
Foto: Fernanda AVELAR / AFP / Profimedia Ona objašnjava da se to uklapa u ideju antropocena, o čemu naučnici u poslednje vreme mnogo govore, geološkoj eri u kojoj ljudska bića utiču na prirodne procese na planeti.
U nastavku istraživanja otkrila je da slične plastične formacije jesu otkrivene i na drugim mestima, poput Havaja, Britanije, Italije i Japana, ali je razlika je u tome što je Trindade najizolovanije ostrvo na koje je plastika dospela i što, za razliku od ostalih mesta, praktično nema stanovnika, osim 32 pripadnika brazilske mornarice u privremenom smeštaju.
ZZ0T, Trindade and Martim Vaz DXpedition 2019 https://t.co/DAH3h5LsaV #Hamradio #SWL #DXPedition pic.twitter.com/f1FlLp105L
— NightHawkMonitoringЇ (@NgtHwkMon) June 6, 2019

Pritajeno zlo? Naučnici upozoravaju da stene formirane na ovaj način ispuštaju mikroplastiku u životnu sredinu i mogu dodatno zagaditi prehrambeni lanac.
Mikroplastika se nalazi u vodi za piće, a otkrivena je i u ljudskim plućima, venama i placenti. Najveći problem u svemu tome je što naučnici još uvek nisu sigurni kakve to posledice dugoročno može imati na zdravlje ljudi.
„Trindade je najnetaknutije mesto koje ja znam. Videti koliko je ostrvo ranjivo na plastiku koja zagađuje okeane pokazuje koliko je problem raširen u celom svetu“, zaključila je Santos.

Izvor: Nova.rs
2020. godine u okeanima završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski – oko 6.000 tona plastike

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.