Vukčević: Del Ponteova je bila korektna prema Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2009, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Del Ponteova je bila korektna prema Srbiji

BEOGRAD - Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je sinoć da je najvažniji državni posao da se utvrdi gde se nalazi haški optuženik Ratko Mladić.

"Mi smo njegovi taoci, ali su to i njegova žena i deca", rekao je Vukčević u intervjuu za TV Košavu.

Vukčević je istakao da su se proveravale sve informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je o navodnom mestu skrivanja Ratka Mladića srpskim vlastima dostavljala bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, ali se pokazalo da su one uglavnom bile loše.

On je objasnio da je za te informacije haško tužilaštvo davalo novac i dodao da je Karla del Ponte činila za Srbe koliko je mogla, zamerajući se čak drugima u regionu, i da je izašla iz tužilaštva krajnje korektna prema Srbiji.

Vukčević je ocenio i da je najnoviji izveštaj novog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom krajnje korektan i da se u njemu konstatuje da je saradnja gotovo potpuna.

Prema njegovim rečima, optužene za ratne zločine hapsi isključivo srpska policija, a ne strane obaveštajne službe.

"Nije tačno da su to strane obaveštajne sile. Mi imamo respektabilne službe i za to postoji specijalna služba", rekao je Vukčević.

Ni antisrpski, ni antihrvatski

Ocenivši da Haški tribunal nije ni antisrpski ni antihrvatski, kao i da u njegovom radu ima propusta, Vukčević je rekao da je saradnja sa tim sudom znatno bolja od kako je 2003. osnovano tužilaštvo za ratne zločine.

Prema njegovim rečima, to tužilaštvo se danas smatra najrespektabilnijim u regionu kada je reč o suđenjima i optužnicama za ratne zločina.

Slede, kako je rekao, Hrvati, dok u BiH takva suđenja ne idu, a o Kosovu da se i ne govori.

Suđenja za ratne zločine

Vukčević je napomenuo da je, od kada su počela suđenja za ratne zločine, a prvo veliko je bilo za zločin u Ovčari, javnost počela da shvata da su oni, koji su prethodno smatrani herojima, u stvari zločinci.

"Ja sam učinio da to bude transparentno da bi se videlo ko je činio zločine", rekao je Vukčević i dodao da se ozbiljnim procesuiranjem ratnih zločina i dokazivanjem da su za njih odgovorni pojedinci sa Srbije skida kolektivna krivica, koja joj je pripisivana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vukčević: Najvažniji državni posao je utvrditi gde je Mladić

Izvor: Blic, 11.Avg.2009

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je najvažniji državni posao da se utvrdi gde se nalazi haški optuženik Ratko Mladić.....„Mi smo njegovi taoci, ali su to i njegova žena i deca”, rekao je Vukčević u intervjuu TV Košavi...Vukčević je istakao da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.