Unproforac: Čuo samo glasine o unošenju oružja u Sarajevo

Izvor: Kurir, 12.Dec.2012, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unproforac: Čuo samo glasine o unošenju oružja u Sarajevo

Postojale su glasine o tome da kroz tunel unose oružje u Sarajevo, ali sam to nisam video, izjavio je zaštićeni svedok RM-163 na suđenju Ratku Mladiću

HAG  - Svedočeći protiv generala Ratka Mladića, bivši visoki oficir Unprofora izjavio je pred Haškim tribunalom da je 1993-94 čuo samo "glasine" da su muslimanske snage kroz tunel ispod sarajevskog aerodroma u grad unosile oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i municiju.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Dragan Ivetić svedoka je suočio s tvrdnjom da je Armija BiH kroz tunel u grad unosila oružje i municiju.

"Postojale su glasine o tome, ali sam to nisam video", odgovorio je svedok, čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-163.

Upitan da li je Unprofor smatrao takvo korišćenje tunela kršenjem sporazuma, oficir koji svedoči na francuskom jeziku, skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa, uzvratio je: "Nije postojala rezolucija UN o tunelu, obe strane su koristile sve što su mogle. Takav je rat".

RM-163 potvrdio je da se sreo sa "brigadirom Fikretom", za koga je čuo "glasine da je kontrolisao tunel" i koji je poštovao samo naređenja tadašnjeg lidera vlasti u Sarajevu Alije Izetbegovića.

Svedok je "brigadira Fikreta" opisao kao "ogromnog čoveka" koji mu je "gotovo zgnječio ruku tokom sastanka u Predsedništvu BiH".

Optuženi Mladić se na to nasmejao. Branilac Ivetić tvrdio je, ispitujući svedoka, da je Vojska Republike Srpske, po sporazumu o zoni isključenja teške artiljerije oko Sarajeva postignutog u februaru 1994, imala pravo da svoja oruđa uzme sa punktova UN u slučaju da je napadnuta i da Unprofor taj napad nije mogao da spreči.

"Ne slažem se uopšte s vašim tumačenjem ... Znam da su bosanski Srbi to predložili, ali Unprofor to nikada nije prihvatio", odgovorio je RM-163.

Unakrsno ispitivanje, kao i jučerašnji glavni iskaz svedoka, bilo je većim delom zatvoreno za javnost zbog zaštite njegovog ideniteta.

RM-163 u utorak je potvrdio da je VRS granatirala i snajperisala civilno stanovništvo Sarajeva. Opsadu Sarajeva, snage generala Mladića koristile su kao sredstvo odmazde i pritiska, izjavio je oficir Unprofora.

General Mladić (69), tadašnji komandant VRS, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim napadima artiljerijom i snajperima.

Optužnica Mladića tereti i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Oficir Unprofora čuo samo glasine o unošenju oružja

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Dec.2012

HAG - Svjedočeći protiv generala Ratka Mladića, bivši visoki oficir Unprofora izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je 1993-94 čuo samo "glasine" da su muslimanske snage kroz tunel ispod sarajevskog aerodroma u grad unosile oružje i municiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.