Svedok na suđenju Mladiću: Sukob u Ključu izazvali Muslimani napadom na JNA

Izvor: Blic, 22.Jan.2015, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok na suđenju Mladiću: Sukob u Ključu izazvali Muslimani napadom na JNA

U nastavku odbrane Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, bivši oficir JNA i Vojske Republike Srpske Velimir Kevac izjavio je da su rat u Ključu, krajem maja 1992, izazvali lokalni Muslimani, napadom na kolonu JNA u povlačenju iz Hrvatske.

- Ne samo Muslimani, nego i Srbi počeli su da napuštaju Ključ -nakon što je JNA zbog napada krenula u akciju razoružavanja muslimanskih sela, tvrdio je svedok. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

General Mladić (72), u to vreme komandant VRS, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući Ključ, imao razmere genocida. Od 17.000 Muslimana pre rata, u Ključu je do kraja sukoba ostalo njih oko 1.000.

Tadašnji opštinski zvaničnik Omer Filipović, po Kevcu, prvo nije prihvatio poziv JNA za razoružanje, ali je "posle plotuna upozorenja" taj stav promenio. Po optužbi i iskazima ranijih svedoka, Filipović je, kasnije, ubijen u zarobljeničkom logoru na Manjači.

Deo "nelegalne" Teritorijalne odbrane u tim selima mirno je prihvatio poziv za razoružanje i odložio je oružje, a deo je to odbio, zbog čega je vojska zatim krenula "u pretres terena i potragu za pripadnicima TO koji bi bili potencijalna opasnost za srpsko stanovništvo i VRS", rekao je svedok.

Nakon što mu je, u unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Karlin Edžerton predočila da  je u granatiranju sela Pudin Han, 28. maja 1992, bilo civilnih žrtava, Kevac je  odgovorio da za to "nije čuo" i da tada "nije bio na tom prostoru".

O zločinu u selu Velagići, svedok je, po sopstvenim rečima, čuo da je "vojna policija obavila uviđaj i da su počinioci uhapšeni i prebačeni u zatvor u  Banjaluci".

Prema optužnici protiv Mladića, u srpske snage su u školi u Velagićima, 1. juna 1992, usmrtile 77 muškaraca. Na tužiteljkinu tvrdnju da su nesrbi, tokom tih akcija, "masovno hapšeni", Kevac je uzvratio da to "nije bila raširena praksa", te da su hapšeni i pritvarani samo "oni koji su bili naoružani".

- Sva lica koja su se predavala, odvodila je civilna policija. Nijedno nije ostalo pod nadležnošću VRS - naznačio je svedok, koji je, istovremeno, negirao da su policijske jedinice bile stavljene pod komandu vojnih oficira.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra. Optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svjedok suočen sa svojim saznanjima o „čišćenju“ Ključa

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jan.2015

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Velimira Kevca, koji je tijekom rata bio pomoćnik načelnika štaba za operativno-nastavne poslove u Mrkonjić Gradu...Kevac je kao oficir VRS-a i svjedok obrane skidao zapovjednu odgovornost...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Kevac: Rat u Ključu izazvali muslimani

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2015

BEOGRAD - Na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu danas je bivši oficir JNA i Vojske Republike Srpske Velimir Kevac izjavio da su rat u Ključu, krajem maja 1992. godine, izazvali lokalni muslimani, napadom na kolonu JNA, koja se povlačila iz Hrvatske..."Ne samo muslimani, nego i Srbi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.