Izvor: B92, 26.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Vojska ne krije Mladića

Banjaluka -- Vojska Srbije je otklonila sve sumnje da učestvuje u skrivanju bilo kog haškog optuženika, pa i Ratka Mladića, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Samo moje prisustvo danas ovde je relaksirano od toga problema. Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc, koji je danas u Beogradu, nije ni tražio da se sastane sa mnom i to pokazuje da ne postoji nikakva sumnja u Tribunalu da Vojska Srbije učestvuje u skrivanju Mladića", kazao je Šutanovac novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Banjaluci.

On je rekao da su ponekad zabrinjavajuće reči pojedinih pripadnika malih, minornih stranaka i nekih nevladinih organizacija koje pokušavaju da optuže Vojsku Srbije u vezi sa Mladićem.

Ocenjujući da je Mladić opterećenje za Srbiju na njenom evropskom putu, Šutanovac je rekao da to nije fer i korektno.

Kada je Ante Gotovina bio na Kanarskim ostrvima, Hrvatska je krupnim koracima išla ka Evropskoj uniji i njima niko nije stavio uslov za potpisivanje sporazuma s Evropom zato što Gotovina nije u Haškom tribunalu, rekao je Šutanovac.

On je kazao da se od Hrvatske zahtevalo da u potpunosti sarađuje, a ne da završi proces saradnje s Haškim sudom.

"I od nas se zahtevalo da u potpunosti sarađujemo. Nažalost, neko to potpuno sarađivanje čita kao konačno završavanje te saradnje i nama je želja da to što pre završimo", kazao je Šutanovac.

Ministar odbrane Srbije je rekao da sve službe u Srbiji koje rade na tome rade maksimalnim kapacitetima i da je potpuna saradnja s Hagom jedan od njihovih najvažnijih zadataka.

Šutanovac je danas u Banjaluci razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Rajkom Kuzmanovićem, a planirano je da se sastane i sa premijerom Miloradom Dodikom i predsednikom parlamenta Igorom Radojičićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.