Suđenje Mladiću počinje 14. maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2012, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću počinje 14. maja

HAG -

Suđenje bivšem načelniku generalštaba vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, počeće 14. maja, saopštio je Haški tribunal.

Ranije je bilo najavljeno da će suđenje početi 27. marta.

Mladić je optužen za genocid i višestruke zločine počinjene nad muslimanima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hrvatina i ostalim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini u periodu od maja 1992. do kraja 1995. godine.

U optužnici je navedeno da su snage pod Mladićevom komandom, između ostalog, počinile genocid kada su likvidirale više od 7.000 muslimana u julu 1995. godine u Srebrenici.

Mladić se tereti za genocid i za zločine počinjene na istoku i severozapadu Bosne i Hercegovine.

U optužnici je pomenuto više od 70 slučajeva ubistava u 20 opština i navedeno da su snage pod Mladićevom komandom mučile, maltretirale i psihički, psihološki i seksualno zlostavljale civile u 58 pritvorskih jedinica u 22 opštine.

Optužnica tereti Mladića i za granatiranje Sarajeva i snajpersku paljbu u tom gradu u kome je ubijeno i ranjeno na hiljade civila.

Prema optužnici, Mladić je ove i ostale zločine za koje se tereti počinio u okviru zajedičnog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj eliminisanje ili trajno preseljenje muslimana, Hrvata i ostalih nesrba iz mnogih delova Bosne i Hercegovine.

On je uhapšen 26. maja 2011, 16 godina nakon što je Haški tribunal podigao optužnicu protiv njega, a prvi put se pojavio pred sudom 3. juna.

Sledeća statusna konferencija u slučaju Mladić biće održana 29. marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.