Status kandidata ove ili početkom naredne godine

Izvor: S media, 26.Mar.2010, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status kandidata ove ili početkom naredne godine

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Briselu da je cilj Srbije da do kraja ove ili početkom naredne godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali je dodao da je pretpostavka za to završetak saradnje s Haškim sudom, odnosno hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžica.

"Upoznao sam visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbija čini sve da ih uhapsi i da Vlada Srbije i ja kao predsednik od te akcije hapšenja ni po koju cenu nećemo odustati", rekao je Tadić novinarima posle sastanka sa Eštonovom.

Predsednik Srbije je dodao da je sa visokom zvaničnicom EU razgovarao o evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj saradnji na prostoru Zapadnog Balkana.

Tadić je ponovio stav da Srbija nikada neće ni eksplicitno ni implicitno priznati nezavisnost Kosova, ali da je zainteresovana da se otvore pitanja regionalne saradnje kao što su pitanja trasporta i komunikacija, kako bi se obezbedilo dobro funkcionisanje celog regona.

Tadić će sutra razgovarati sa predsednikom Saveta EU Hermanom van Rompujem.

U popodnevnim satima Tadić će, sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem i američkim senatorom srpskog porekla Džordžom Voinovičem, učestvovati na panelu posvećenom Balkanu.

Na "Brisel forumu 2010", koji je počeo jutros i traje do nedelje, razgovara se o svetskoj ekonomskoj krizi, transatlanskim odnosima u multipolarnom svetu, budućnosti

NATO, Avganistanu, Pakistanu, Iranu, Balkanu, Turskoj, klimatskim promenama.

Rompej na svečanoj večeri izmedju Tadića i Josipovića

Učesnici konferencije "Briselski forum 2010." okupili su se večeras na svečanoj večeri, a predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej sedi izmedju predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića.

Svečanoj večeri u briselskom hotelu "Konrad" prisustvuje više stotina zvanica, a za istim stolom s Tadićem, Josipovićem i Rompejom je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt.

Medju gostima su predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek, Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, komesar EU za ekonomiju Oli Ren i američki senator Džordž Vojinović.

Večeri prisustvuju i ministar odbrane Izraela Ehud Barak, bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, u svojstvu direktorke savetodavne firme za investicije "Olbrajt", kao i profesor univerziteta Harvard, bivši američki državni podsekretar, Nikolas Berns.

Srbija protiv podele i dezintegracije BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Briselu da se Srbija protivi bilo kakvoj podeli Bosne i Hercegovine i dezintegraciji te države, jer bi to bilo u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

Tadić je nakon susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekao da je tokom razgovora ponovio principijelan stav Srbije da se protivi podeli BiH, ali da prihvata sve što tri naroda i dva entiteta u BiH nadju kao prihvatljivo rešenje.

"Ako je to i promena Ustava, ako su svi saglasni, Srbija to podržava", zaključio je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Uhapšen Goran Hadžić,   Goran Hadžić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Eštonova danas u Briselu

Izvor: Blic, 26.Mar.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, posle razgovora sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, da Srbija želi da ostvari status kandidata za EU do kraja ove ili početkom sledeće godine, ali je pretpostavka za to završetak saradnje sa tribunalom...

Nastavak na Blic...

Tadić se sastao sa Ketrin Ešton.

Izvor: TV Avala, 26.Mar.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se sinoćs u Briselu, gde će učestvovati na forumu nemačkog Maršalovog fonda, sa visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.