Rouz: Mladić kontrolisao granatiranje

Izvor: RTS, 16.Jan.2013, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rouz: Mladić kontrolisao granatiranje

Vojska Republike Srpske bila pod "apsolutnom kontrolom" Ratka Mladića kada je nesrazmerno granatirala Sarajevo pri čemu su stradali civili, rekao u Hagu bivši komandant Unprofora Majkl Rouz.

Bivši komandant Unprofora Majkl Rouz rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Hagu da je Vojska Republike Srpske, pod Mladićevom "apsolutnom kontrolom", nesrazmerno granatirala Sarajevo pri čemu su stradali civili.

Rouz koji je bio komandant Unprofora između januara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 1994. i januara 1995. godine, rekao je da je Mladić kontrolisao artiljerijske i snajperske napade na grad, a da su opsadu Sarajeva lideri bosanskih Srba koristili kao sredstvo pritiska na muslimanske vlasti u gradu, Unprofor i međunarodnu zajednicu.

"Ništa se na vojnom planu nije moglo dogoditi bez Mladićevog ovlašćenja ili znanja", naznačio je svedok, dodajući da su sve odluke donošene na "vrhu piramide" vlasti na Palama na kojem je s Mladićem bio i Radovan Karadžić.

Granatiranje i snajperska paljba kao i blokada humanitarnih isporuka bili su stalna tema Rouzovih razgovora sa Mladićem i Karadžićem.

Na proteste komandanta Unprofora, oni su "uobičajeno odgovarali da samo uzvraćaju na vatru iz Sarajeva". "Nesrazmernost s kojom su uzvraćali na tu vatru, međutim, potkopavala je verodostojnost njihovih tvrdnji", rekao je Rouz.

Nakon napada aviona NATO na položaje VRS oko Goražda, Mladić je "dva meseca odbijao da razgovara sa Unproforom", smatrajući da su snage UN neprijateljske. VRS je zatim zaustavljala humanitarne konvoje i uzimala taoce iz redova Unprofora.

Uzimanje pripadnika međunarodnih snaga, optužnicom je, takođe, stavljeno na teret Mladiću.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Rouz je potvrdio da nije znao tačan raspored snaga i komandi Armije BiH u Sarajevu.

Na sugestiju Lukića da onda nije mogao ni znati da li je vatra VRS selektivna ili ne, svedok je uzvratio da je Unprofor imao mandat da dostavlja humanitarnu pomoć i pomaže uspostavljanje mira, te da se stoga nije bavio skupljanjem informacija o suprotstavljenim snagama.

Ganić organizovao tajnu policiju

Rouz je svedočio da je tadašnji potpredsednik Predsedništva BiH Ejub Ganić "organizovao tajnu policiju koja je otvarala snajpersku vatru na tramvaje" u Sarajevu.

Potvrdio je i da tuzlanski aerodrom nikada nije otvoren za dostavljanje humanitarne pomoći zato što je predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović odbio da isporuke tamo nadgledaju i srpski "inspektori".

Vlasti u Sarajevu protivile su se i ideji o demilitarizaciji grada "u strahu od zamrzavanja linija razdvajanja koje bi zatim mogle postati granice", rekao je svedok.

Rouz je rekao da su vlasti u Sarajevu "u jednom trenutku 1994. godine napustile mirovni proces nakon što su Amerikanci naoružali i obučili njihove snage".

"Oni su smatrali da je povratak ratu u njihovom interesu. Moje uverenje je bilo da je to potpuno pogrešno i to sam rekao Izetbegoviću i Ganiću", izjavio je Rouz.

Kroz niz pitanja o eksplozijama na Dobrinji u kojima je 4. februara 1994. godine stradalo osam osoba uključujući i decu, a ranjeno 18 građana, i na pijaci Markale, sutradan, Mladićev branilac je sugerisao da Unprofor nikada nije mogao tačno utvrditi odakle su granate ispaljene.

Rouz je potvrdio i da su prvi nalazi francuskih istražitelja na Markalama sugerisali da je granata bila ispaljena sa položaja AbiH, ali da je kasnije to "postalo manje jasno".

Upitan da li su tokom njegovog mandata lideri bosanskih Srba "iskreno želeli mir", britanski general odgovorio je potvrdno.

General Rouz sutra će nastaviti da odgovara na pitanja Mladićeve odbrane.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, od 1992. godine do 1995. godine.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rouz: SAD i NATO naoružavali muslimane

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 17:17

SAD i NATO, kršeći rezolucije UN, naoružavale su i obučavale muslimanske snage u BiH, posvedočio je na suđenju Ratku Mladiću, bivši komandant Unprofora Majkl Rouz. Armija BiH 1994. godine napadala VRS iz muslimanskih enklava u istočnoj Bosni što je bilo protivno sporazumu zaraćenih strana,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.