Rouz: SAD i NATO naoružavali muslimane

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rouz: SAD i NATO naoružavali muslimane

SAD i NATO, kršeći rezolucije UN, naoružavale su i obučavale muslimanske snage u BiH, posvedočio je na suđenju Ratku Mladiću, bivši komandant Unprofora Majkl Rouz. Armija BiH 1994. godine napadala VRS iz muslimanskih enklava u istočnoj Bosni što je bilo protivno sporazumu zaraćenih strana, rekao Rouz.

Bivši komandant Unprofora Majkl Rouz posvedočio je na suđenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da su krajem 1994. SAD i NATO, kršeći rezolucije UN, naoružavale i obučavale muslimanske snage u BiH.

Britanski general Rouz rekao je da je misija Unprofora u BiH "postala gotovo nemoguća" pošto su "SAD i NATO odlučile da prekrše sopstvene rezolucije i naoružaju i obuče" Armiju BiH.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, general Rouz je potvrdio da je Armija BiH 1994. godine napadala VRS iz muslimanskih enklava u istočnoj Bosni što je bilo protivno sporazumu zaraćenih strana kojim su te enklave bile proglašene za sigurne i demilitarizovane zone.

Ti napadi muslimanskih snaga izazivali su odgovor VRS koja je u vojnom smislu "veoma teško" mogla izbeći da uzvrati, rekao je svedok.

Kako je naglasio, "UN su prećutno prihvatale" prisustvo Armije BiH u zaštićenim zonama iako je to bilo kršenje sporazuma.  Na sugestiju advokata Lukića, svedok je potvrdio i da je svrha uspostavljanja sigurnih zona bila zaštita civila, a ne vojnih jedinica. Rekao je i da je očigledno" bilo da su napadima iz enklava muslimanske snage ugrožavale sopstvene civile.

Po Rouzovim rečima, obe strane su "varale" u primeni sporazuma - Muslimani tako što su držali snage u zaštićenim zonama, a Srbi time što su zone napadali. 

Svedok je, međutim, ocenio da vatra koju je Armija BiH otvarala iz zaštićenih zona - na primer iz Goražda aprila 1994. - kršeći primirja, nije bila dovoljan razlog da on zatraži vazdušne udare NATO na njene položaje. Komandant Unprofora potvrdio je da, suprotno tome, drugom prilikom zatražio da NATO vazdušnim napadima zaustavi ofanzivu VRS na Goražde što je Alijansa i učinila. Rekao je da je tačno i da su pripadnici Unprofora na terenu navodili vatru iz aviona na srpske položaje.

Za muslimane "teške reči", a za Srbe "teške bombe"

Kao i na suđenju Radovanu Karadžiću, Rouz je prihvatio da je Unprofor, Karadžićevim rečima, za muslimane "imao teške reči", a za Srbe "teške bombe".

Branilac Lukić, više puta tokom ispitivanja, sugerisao je da su, pri pozivanju NATO da napadne, Unprofor i njegov komandant imali pristrasan odnos na štetu bosanskih Srba.

Rouz je to negirao, rekavši da je VRS kod Goražda "imala alternativu - da zaustavi napad i povuče trupe koje su prekršile rezolucije UN koje sam ja bio zadužen da sprovedem".

"NATO" je kod Goražda odgovarao na situaciju koju su stvorili Srbi", naglasio je svedok.

Upitan da li je to značilo da VRS nije smela da napada Armije BiH u enklavama koja je napadala nju, britanski general je uzvratio da se na tom pitanju "slomio sistem" zato što "strane nisu poštovale sporazum".

NATO odbio da bombarduje muslimanske položaje 

Na pitanje branioca Lukića, Rouz je potvrdio i da je jednom zatražio vazdušne napade NATO na muslimanske snage koje su na Igmanu narušile zonu isključenja artiljerije oko Sarajeva, prekršila ultimatum Unprofora i napala francuske trupe.

Komandant vazdušnih snaga NATO u Napulju, po Rouzovim rečima, odgovorio mu je da Alijansa "to neće prihvatiti" da učini.

"Znači, muslimani nisu bili u opasnosti iako su kršili sporazume", ponudio je zaključak Lukić. "Tako je, ali to nije bilo u mandatu Unprofora", odgovorio je Rouz koji je više puta ponovio da je glavni zadatak snaga UN bio dostavljanje humanitarne pomoći za oko 2,7 miliona civila od kojih su 600.000 bili Srbi.

Unakrsno ispitivanje generala Rouza, Mladićev branilac okončaće sutra.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95. godine.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rouz: Srbi sprečavali dostavu humanitarne pomoći

Izvor: Akter, 17.Jan.2013

Britanski general Majkl Rouz rekao je danas u Haškom tribunalu, na suđenju Ratku Mladiću, da je srpska strana sprečavala dostavu humanitarne pomoći na teritoriji pod njenom kontrolom u Bosni i Hercegovini

Nastavak na Akter...

"Muslimani dobijali oružje od SAD i Nato"

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2013

Bivši komandant Unprofora Majkl Rouz svedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da su krajem 1994. SAD i NATO, kršeći rezolucije UN, naoružavale i obučavale muslimanske snage u BiH...Britanski general Rouz rekao je da je misija Unprofora u BiH "postala gotovo nemoguća"...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.