Socijalni sporazum odložen za sredu

Izvor: Politika, 08.Apr.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni sporazum odložen za sredu

Iako je Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, najavio da će socijalni sporazum sindikata, poslodavaca i Vlade biti potpisan najkasnije 8. aprila – to se juče nije desilo. Dogovor o merama za izlazak iz krize, minimalnoj ceni rada, smanjenju nelikvidnosti i regulisanju međusobnih obaveza države i privrede, kako se očekuje, biće potpisan u sredu 13. aprila, a ključni pregovori socijalnih partnera biće vođeni za vikend.

Kao glavni razlog odlaganja Slavica Savić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, navodi izostanak, odnosno kašnjenje konačnog predlog Vlade Srbije. Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Granskih sindikata „Nezavisnost” i Unije poslodavaca dobili su protekle nedelje samo grub nacrt mera Ministarstva rada i socijalne politike.

Prema njihovoj oceni, taj dokument je suviše uopšten, bez konkretnih rešenja i zahteva korekciju. On sadrži dvadesetak tačaka, sličnih onima koje su bile deo prošlogodišnjeg sporazuma. Ključne su da se od poslodavaca traži da ne otpuštaju radnike i da minimalna cena rada bude 98 dinara, a tek od juna povećana na 100 dinara.

Sindikati, kaže Savićeva, ostaju pri zahtevu da minimalna cena rada bude 102 ili 103 dinara po satu. Minimalna cena rada trenutno je 95 dinara po satu. Poslodavci, s druge strane, nude cenu od 97 dinara. U Srbiji, inače, oko 98.000 ljudi prima „minimalac”, od čega je 30.000 zaposleno u javnom sektoru.

Nebojša Ćirić, ministar ekonomije, koji se juče sastao s predstavnicima sindikata, smatra da konsenzusom treba da bude ustanovljena cena rada, koja treba da bude deo socijalnog sporazuma.

Sindikati, kako ističe Savićeva, traže da se zarade i doprinosi uplaćuju redovno, jer bez toga socijalni sporazum neće imati smisla. Zato je bitno da Poreska uprava i inspekcije rade svoj posao, jer imaju mogućnost da kažnjavaju i primoraju poslodavce da doprinose redovno uplaćuju, rekla je Savićeva.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, kaže da početni predlog Ministarstva rada ni za koga nije prihvatljiv i da on mora da bude konkretizovan. U suprotnom ovo udruženje neće potpisati socijalni sporazum. U razgovorima koji slede insistiraće na regulisanju plaćanja i to na 60 dana među firmama i na 30 dana između države i privrede.

– Ne može opština Smederevo da naruči od preduzeća za puteve da izgradi put i da mu ne plati 11 miliona dinara za izvedene radove. I potom da država od te firme traži 1,9 miliona dinara za PDV-a na nešto što nije naplaćeno – kaže Atanacković.

Unija poslodavaca traži da se rok za okončanje sporova u trgovinskom sudu po pitanju prinudne naplate ograniči na najviše 150 dana i da se plaćaju kamate za sva prekoračenja. Pri izmirivanju obaveza ona insistira i na prebijanju duga sa Poreskom upravom. A na spisku Unije poslodavaca je i zahtev da se ne oporezuje minimalna zarada, koja iznosi oko 17.000 dinara.

M. Avakumović

objavljeno: 09.04.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.