Ljajić: Šteta znatno veća od očekivane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2016, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Šteta znatno veća od očekivane

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocenio je danas prilikom obilaska poplavljenih naselja u Novom Pazaru da je šteta znatno veća nego što se očekivalo.

Ljajić je rekao i da su se prave razmere štete na objektima i stvarima u domaćinstvima mogle videti tek kada se voda povukla i da je stanje lošije nego što se pretpostavljalo.

"Velika je šteta načinjena i putnoj infrastrukturi, pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << seoskim putevima i plašim se da će ukupna šteta biti znatno veća nego što smo u prvi mah pomislili", rekao je on.

Ljajić je naglasio da je najvažnije da nije bilo žrtava tokom jučerašnjih poplava, "a da će Vlada Srbije i lokalna samouprava nadoknaditi štetu građanima".

"Sve opštine koje su pogođene poplavama će dobiti sredstva iz budžetske rezerve, jer zbog malih budžeta one ne mogu same da saniraju štetu", obećao je on.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je rekao da su komisije za procenu štete od ranog jutra na terenu i da je prema prvim procenama poplavljeno nekoliko stotina kuća u pet naselja.

"Na terenu su i radnici javnih preduzeća, vojnici i dobrovoljci koji uklanjaju blato i mulj koje su reke nanele u dvorišta i objekte", rekao je Mahmutović dodavši da će potom uslediti dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Mahmutović je ponovo apelovao na gradjane da ne grade improvizovane mostove preko vodotokova i da u rečna korita ne bacaju smeće "jer se time pogoršava situacija kada vodostaj poraste".

"U Novom Pazaru stalno strahujemo od poplava i zbog toga smo, uz pomoć EU, izgradili pet mini brana i širimo taj projekat da ih izgradimo još više", rekao je on.

Prema njegovim rečima, obezbededjena su i sredstva Svetske banke za sredjivanja korita reke Raške "i uskoro ćemo početi realizaciju i tog projekta".

Mahmutovi je dodao i da još uvek nije odlučeno da li će škole sutra početi sa radom objavši da će to zavisiti od toga koliko će brzo teći sanacija poplavljenih područja.

U jučerašnjim poplavama u Novom Pazaru najteže su pogodjena naselja Jaklja, Šutenovac, Ćerimidžinica, Postenje i Mur.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.