Izvor: Blic, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Fakulteti nepristupačni osobama sa invaliditetom

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaić ocenio je danas da su najveći problemi studenata sa invaliditetom u Srbiji nepristupačne zgrade fakulteta i neprilagođenost udžbenika njihovim potrebama.

Problem je i "nedovoljna osetljivost javnosti za probleme i potrebe osoba sa inavliditetom", rekao je Lajić na konfererenciji za novinare povodom projekta kompanije Loreal koja je omogućila da Filološki fakultet u Beogradu bude pristupačniji studentima sa invaliditetom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ta firma je u zgradi tog fakulteta postavila rampe za studente u kolicima, i specijalne gumene trake koje olakšavaju orijentaciju a za slepih i slabovidih.

Za studente sa oštećenjem sluha postavljen je aparat pomoću kojeg lakške čuju predavanja u velikom amfiteatru.

Za troje studenata sa invaliditetom Loreal će obezbediti praksu.

Ministar Ljajić je ukazao da je obaveza svih nadležnih institucija da se popravi položzaj studenata sa invaliditetom kojih u Srbiji, prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku, ima oko 500.

"Ipak, ne možemo sami da uklonimo sve barijere, pa pozivamo sve koji su u mogućnosti da zajedno radimo na uklanjanju svih prepreka za osobe sa invaliditetom", poručio je Ljajić.

On je rekao da njegovo ministarstvo, u saradnji sa velikim kompanijama, priprema strategiju društvenog poslovanja korporacija.

"U vreme svetske ekonomske krize potrebno nam je više nego ikada ne samo da imamo takvu strategiju, već i da imamo u praksi kompanije koji pokazuju zavidan stepen društvene odgovornosti", kazao je Ljajić.

Predstavnica Centra za razvoj inkluzivnog društva Vesna Bogdanović istakla je da u Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a samo 500 su i studenti.

"Osobe sa invaliditetom u Srbiji su gotovo nevidljive. Još uvek je ustaljen tradicionalni model shvatanja - da su osobe sa invaliditetom pasivni primaoci socijalne pomoći, a ne aktivni učesnici društvenih zbivanja", navela je Bogdanović.

Ona je ocenila da je država donela niz dobrih zakona koji štite prava osoba sa invaliditetom, ali se oni retko primenjuju u praksi.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pomoć studentima sa invaliditetom

Izvor: RTS, 04.Jun.2009

Najveći problemi studenata sa invaliditetom su nepristupačne zgrade fakulteta i neprilagođenost udžbenika njihovim potrebama, rekao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaić...Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljaić ocenio je da su najveći problemi studenata sa invaliditetom u Srbiji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.