Još tri koraka dalje od pomirenja, novi bol za žrtve

Izvor: Politika, 29.Nov.2012, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još tri koraka dalje od pomirenja, novi bol za žrtve

BEOGRAD –Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljaljić rekao je da je skandaloznom oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju Srbija još tri koraka dalje od procesa pomirenja u regionu, ali da se s obizirom na sve kontroverze u toku tog postupka ona i mogla predvideti.

„Ova sklandalozna presuda znači da smo još tri koraka dalje od procesa pomirenja u regionu, znači novu bol za sve žrtve i njihove porodice, i predstavlja novi udarac za međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravdu i pravo”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Imajući u vidu šta je sve pratilo ovaj postupak, koji je prema rečima Ljajića, najkotroverzniji postupak od svih koji se vode pred Haškim tribunalom ova presuda se mogla i očekivati.

Podsećajući da je Haradinaj svojevremeno ispraćen kao prijatelj tadasenjg šefa UNMIK-a Jana Petersena, da je pušten na privremenu slobodu i da mu je omogućeno mu da se bavi politikom i učestvuje u kampanji, to, kako je rekao Ljajić, dovoljno govori o političkom uticaju međunarodne zajednice na ovaj slučaj.

S druge strane, kako je naveo, puno je nejasnopća i kontroverzi sa pravne tačke gledišta jer je u ovom predmetu bilo čak 18 obavezujućih sudskih naloga kojima je pod pretnjom sankcijama sudsko veće tražilo da se svedoci pojave da svedoče.

„Ključni svedok u ponovljenom postupku Šefćet Kabaši pristao da izdržava kaznu od dva meseca zbog nepoštovanja suda, plašeći se za svoju bezbednost, a i prvostepeno veće je istaklo da je postojao problem sa obezbeđivanjem svedoka i njihovom bezbednošću “, podestio je Ljajić.

Tačno je što tvrdi Tužilaštvo trbunala da svedoci koji su se pojavljivali nisu ubijani, kao što je takođe tačno da su mnogi potencijalni svedoci i lica koja su mogla da svedoče o zločinima na volšeban način ili nestajali ili ubijani ili zastrašivani, naglasio je Ljajić.

V.Ilić: Tribunal izgubio legitimitet i svaku objektivnost

Oslobađanjem bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, Tribunal u Hagu potpuno je izgubio legitimitet i svaku objektivnost, ocenio je danas šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić, ali i ukazao da ne treba dovoditi u pitanje pregovore Beograda i Prištine.

„To je šamar međunarodnom pravu od strane tog tribunala”, rekao je Ilić novinarima u Skupštini Srbije i uklazao da je prosto neverovatno da praktično svi svedoci u tom procesu više nisu živi, čime se postavlja pitanje ko je odgovoran za zaštitu tih svedoka.

Tanjug

objavljeno: 29.11.2012
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Advokati nisu iznenađeni presudom, slabi dokazi

Izvor: Blic, 29.Nov.2012

Srpski advokati koji su zastupali optužene pred Haškim tribunalom smatraju da oslobađajuća presuda Haradinaju nije iznenadjujuća, jer je postupak bio zasnovan na tankim dokazima tužilaštva i kontroverzama koje su pratile svedoke tokom tog postupka...Advokat Novak Lukić izjavio je Tanjugu da je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.