Advokati nisu iznenađeni presudom, slabi dokazi

Izvor: Blic, 29.Nov.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati nisu iznenađeni presudom, slabi dokazi

Srpski advokati koji su zastupali optužene pred Haškim tribunalom smatraju da oslobađajuća presuda Haradinaju nije iznenadjujuća, jer je postupak bio zasnovan na tankim dokazima tužilaštva i kontroverzama koje su pratile svedoke tokom tog postupka.

Advokat Novak Lukić izjavio je Tanjugu da je haško tužilaštvo bilo "tanko" sa svojim dokazima i da nije obezbedilo svedočenja kojima bi potkrepilo svoje optužbe.

"Ne ulazeći u to da li je bilo nekih političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konotacija, samo pravnički posmatrano, Haradinaju se sudilo povodom konkretnih incidenata gde su faktički najvažniji iskazi svedoka, a u ovom slučaju su iskazi svedoka veoma slabo pripremljeni i nije ništa čudno što je doneta ovakva presuda", rekao je Lukić.

On je ukazao da je u ovom slučaju primenjeno "klasično anglosaksonsko razmišljanje" da kada nema čistih dokaza i veze između dokaza i lica onda se ide na oslobađanje okrivljenog.

"Jedan od sudija koji je čitao presudu sudija Moloto je tako slično rezonovao i u predmetu Perišić gde je bio predsednik veća i predložio je da se Perišić oslobodi, ali nažalost drugo dvoje sudija, koji dolaze iz humanitarnog prava, a ne iz krivičnog, su potpuno drugačije odlučili (preglasali ga) i osudili na 27 godina", objasnio je Lukić.

Advokat Toma Fila rekao je Tanjugu da je od početka procesa bilo jasno da će Haški tribunal doneti oslobađajuću presudu Haradinaju. Tome u prilog ide i organizovanje "odbora za doček", rekao je Fila i dodao da je za to potrošeno dosta novca.

On se zapitao da li postoji neko ko je sumnjao u takvu odluku Haškog tribunala sobzirom na optužnicu i činjenicu da se jedan od svedoka obesio, a da jedan nije želeo da govori.

Advokat Branislav Tapušković smatra da je Haški tribunal od osnivanja 1993. do danas zastupao stratešku koncepciju da se nadje samo odgovornost jedne strane u sukobima na prostorima bivše Jugoslavije.

"Jasno je da je taj sud strateški izmišljen instrument za oglašavanje krivim samo jedne strane u sukobima. Ali s druge strane neshvatljivo je da se presuda zna unapred", rekao je Tapušković ukazujući da se na Kosovu već nedelju dana pripremao doček Haradinaja i njegovo puštanje na slobodu.

Povezane vesti: Hag: Neki zločini utvrđeni, o tome pred nacionalnim sudovima Kandić: Ne poistovećivati presudu Haradinaju sa Gotovinom Hrvatski Helsinški odbor: Presuda nije oslobodila Hrvatsku odgovornosti

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.