Jataci nisu novi uslov za Srbiju

Izvor: B92, 08.Nov.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jataci nisu novi uslov za Srbiju

Beograd -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, u odvojenim sastancima, razgovarao sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i Rasimom Ljajićem.

Susret s predsednikom Borisom Tadićem planiran je za sutra.

On je kazao da se ova Bramercova poseta odvija u okviru redovnih aktivnosti glavnog tužioca uoči podnošenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

"Srbija je isporučivanjem dva poslednja begunca okončala najvažniji aspekt saradnje sa Tribunalom i samim tim saradnja sa Tribunalom više nikada neće predstavljati problem kakav je bila ranije", rekao je Ignjatović.

On je kazao da Srbija, međutim, mora da nastavi da sarađuje sa Haškim tribunalom u tehničkim aspektima saradnje, koji podrazumevaju dostavljanje dokumentacije i obezbeđivanje svedoka u procesima koji su pred tim sudom u toku.

Taj vid saradnje, naveo je Ignjatović, već dugo se odvija bez ozbiljnijih teškoća.

"Ne vidimo nikakve probleme u saradnji sa Tribunalom, koja je dostigla nivo rutinske i potpune saradnje, i očekujemo da se to nađe i u narednom Bramercovom izveštaju Savetu bezbednosti", naveo je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, Bramerc je zainteresovan i za utvrđivanje mreže pomagača u skrivanju haških optuženika Ratka Mladića.

"Prirodno je da je on za to zainteresovan, ali mreža pomagača spada pre svega u domen nadležnosti naših državnih organa", rekao je Ignjatović.

"Naravno, bilo je reči o ovim operativnim stvarima, dakle o jatacima, o nekim problemima koje smo imali u međuvremenu u procesuiranju određenih drugih predmeta u zaštiti svedoka", rekao je novinarima Vekarić.

Bramerca su zanimali i neki posebni slučajevi, rekao je Vekarić, navodeći da ne može da kaže više detalja, ali da postoji Akcioni plan.

On je kazao da je današnji sastanak Bramerca i Vukčevića bio "profesionalni" sastanak na kojem se razgovaralo o predmetima pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc konstatovali su da pitanje sprovođenja istrage o mreži pomagača bivših haških begunaca spada u tehničke aspekte saradnje Srbije sa ti sudom i ne predstavlja novi uslov.

U saopštenju Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju navodi se da je na sastanku rečeno i da se razrešenje tog pitanja očekuje od nadležnih organa Srbije.

Ljajić i Bramerc su se saglasili da se saradnja Srbije i Tribunala u oblasti dostavljanja dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svedocima i drugim tehničkim aspektima odvija na visokom profesionalom nivou i da nema ni jednog otvorenog pitanja.

Oni su, kako je navedeno, razgovarali i o pojedinim postupcima koji se trenutno vode pred Tribunalom.

Posle posete Beogradu, Bramerc će sredinom novembra uputiti izveštaj Savetu bezbednosti UN, koji će u Njujorku predstaviti pred Savetom početkom decembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc počeo posetu Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2011

BEOGRAD -..Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je popodne doputovao u Beograd, posetu je započeo razgovorima sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem...Šef vladine Kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je Tanjugu rekao da će se Bramerc...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Bramerc sa Tadićem

Izvor: RTS, 09.Nov.2011, 08:49

Ne postoje novi uslovi za nastavak evropskih integracija Srbije, ali je potrebno da se otkrije ko je pomagao skrivanje haških optuženika, rekao predsednik Srbije Boris Tadić posle sastanka sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Srežom Bramercom. ..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne postoje...

Nastavak na RTS...

Bramerc završava posetu Beogradu

Izvor: Beta, 09.Nov.2011

BEOGRAD, 9. novembra 2011. (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovaraće u sredu drugog, završnog dana posete Beogradu, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem...Bramerc se u utorak, prvog dana posete, sastao sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.