Izvor: RTS, 02.Sep.2020, 20:02

U Prokuplju novi krov nad glavom dobilo 12 romskih porodica

U Prokuplju su uručeni ključevi stanova žiteljima romskog naselja "Mala Guba". Stambeni kompleks je izgrađen u okviru projekta "Poboljšani uslovi života Roma u Prokuplju" koji je podržala Evropska unija.
Renato Amzić novi je vlasnik jednog od 12 stanova koji su sagrađeni pripadnicima romske populacije u naselju "Mala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Guba" čije su kuće godinama bile pogođene poplavama.

"Živeo sam u manjoj kući. Sad je ovo dosta veća kuća. Bolji su uslovi, mnogo je lepše. Imam sad svoj krov nad glavom", zadovoljan je Amzić.
U okviru projekta, vrednog 1,2 miliona dinara, koji je finansirala Vlada uz podršku Evropske unije, krov nad glavom dobilo je 70 Roma iz Prokuplja.
"Mi smo u prethodne dve godine zajedno sa EU, koja jeste ne samo naša podrška, nego je ta koja finansira najveći deo upravo ovih projekata inkluzije Roma i Romkinja uradili ili rekonstruisali, stvorili ili napravili stanove za preko 200 porodica", istakla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije.
Naglasila je i da je hiljade Roma i Romkinja u prethodne dve godine dobilo svoje stanove.
"Mi u EU smo poslednjih nekoliko godina investirali 30 miliona evra bespovratnih sredstava u inkluziju Roma. Samo u toku prošle godine dodeljeno je hiljadu stipendija romskoj deci i mladima za obrazovanje", istakao je Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji.
Mihajlovićeva je obećala pomoć države i lokalne samouprave za opremanja stanova i najavila novi projekat vredan 60 miliona evra, od kojih će 20 biti preusmereno za izgradnju socijalnih stanova.

Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.