DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U CRNOJ GORI: Milo pao - Jakov Milatović je novi predsednik!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2023, 07:12

DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U CRNOJ GORI: Milo pao - Jakov Milatović je novi predsednik!

Prvi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održan je 19. marta.

U drugom krugu predsedničkih izbora glasačko pravo ima oko 543.175 građana. Osim u Podgorici izbori se održavaju u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Zeti, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku, Plužinama i Šavniku.

Izborni štab Jakova Milatovića proglasio je pobedu. Oni su naveli da Milatović ima 62 odsto, a Đukanović 38 odsto glasova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Otvaramo novi list, srećna vam nova Crna Gora - rečeno je na konrefenciji za novinare izbornog štaba.

Izlaznost, prema CeMI-ju, iznosi 70,4 odsto.

Na konferenciji za medije u CeMI-ju su, saopšstivši rezultate na osnovu 89,3 odsto uzorka, rekli da "čestitaju novom predsedniku Crne Gore", odnosno Jakovu Milatoviću, na pobedi.

Iz izbornog štaba PES-a su saopštili da na osnovu 41 odsto biračkog tela Milatović ima oko 62, dok Đukanović ima oko 38 odsto.

Na osnovu 51 odsto obrađenog materijala, Milatović je osvojio 60,2 odsto glasova dok je Đukanović osvojio 39,8 odsto galasova, objavio je CeMi.

Milatović: 

Jug: 60,9%

Centar: 61,8%

Sjever: 56,8%

Podgorica: 67,4%

Nikšić: 58,3%

Bijelo Polje: 54,4%

Bar: 56,0%

Đukanović:

Jug: 39,1%

Centar: 38,2%

Sjever: 43,2%

Podgorica: 32,6%

Nikšić: 41,7%

Bijelo Polje: 45,6%

Bar: 44,0%

Kandidat za predsednika Milo Đukanović osvojio je 40 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 60 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 38,5 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Policija proverava dojave o navodno postavljenim bombama na nekoliko biračkih mesta širom Podgorice, saznaju nezvanično "Vijesti" .

Dojave o podmetnutim bombama su stigle sa zaštićene mejl adrese, a u mejlu je pisalo da su bombe postavljene na biračkim mestima u Domu omladine Donja Gorica, Omladinskom domu, osnovnim školama "Vlado Milić", "Branko Božović", "Dragiša Ivanović", "Jedinstvo", "Oktoih", "Novka Ubović" i "Vuk Karadžić". Zatim u mjsnim zajednicama Zagorič i Proleter i u balonu u Maslinama

Prema istim informacijama, u mejlu je pisalo da će postavljene bombe eksplodirati u 19.30 časova.

CDT je objavio da je u drugom krugu izbora glasalo 70,7 odsto birača, odnosno oko 383.300 građana.

Centar za monitoring i projekcije (CeMI) najavio je da će oko 20.30 časova objaviti prve projekcije preliminarnih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

Državna izborna komisija saopštila je da je do 18 časova u Crnoj Gori pravo glasa ostvarilo 62,11 odsto birača. DIK-u u toku današnjeg dana nisu prijavljene ozbiljnije nepravilnosti, saopštio je predsednik DIK-a Nikola Mugoša. Do 18 časova u prvom krugu glasalo je 55,64 osto birača, odnosno 6,5 odsto manje nego danas.

Najveća izlaznost do 18 časova u drugom krugu predsedničkih izbora zabeležena je u Šavniku - 82,39 odsto, podaci su Državne izborne komisije Crne Gore.

Nakon Šavnika, najveća izlaznost je u Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima i Danilovgradu.

Najmanja izlaznost je u Gusinju gde je glasalo nešto više od 32 odsto birača, a potom u Ulcinju i Tuzima.

Najveća razlika u izlaznosti u odnosu na prvi krug je u Rožajama, a slede Berane, Petnjica, Andrijevica, Bijelo Polje i Bar.

CDT je objavio da je do 19 sati je glasalo 67,1 odsto ili oko 363.600 birača, dok je u prvom krugu izbora do 19 sati glasalo 60,6 odsto birača.

Prema podacima CeMI, do 19 sati glasalo je 66,9 odsto birača.

Na biračkom mestu dva u Sutorini, u Herceg Novom, kako je objavljeno iz CeMI-ja, prijavljeno je "kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa", na način što član biračkog odbora proverava birački spisak i telefonom javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje.

Iz CeMI-ja je takođe saopšteno da im je iz više izvora "prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama - Suho Polje", od strane predstavnika jedne političke partije.

Na Tviteru su naveli i da im u kontinuitetu pristižu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora.

Do 18 sati je glasalo 62.7 odsto ili oko 339.900 birača, a u prvom krugu glasalo je 56,6. odsto birača, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

Na severu zemlje do 18 sati glasalo je 62,7 odsto birača, a u prvom krugu 55,6.

U centralnoj regiji glasalo je 66,8, a u prvom krugu 61,4 odsto glasača.

Na jugu je glasalo je 54,5, a u prvom krugu 49 odsto birača, navodi CDT. 

U kontinuitetu nam pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova BO, saopštio je CeMI.

Na biračkom mestu 44 u Bijelom Polju prijavljeno je i potvrđeno da je glasačka kutija slomljena, usled čega je glasanje na ovom BM prekinuto, saopštio je CeMI.

- Nakon sat vremena je pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu - naveli su iz CeMI-a.

Glasanje na biračkom mestu u Kanje kod Bijelog Polja prekinuto je danas oko 16.30 časova.

Kako je “Vijestima” potvrđeno iz policije glasanje je prekinuto nakon što je jedan od glasača posle glasanja komisiji predao otvoren glasački listić.

Nakon toga, kako Vijesti nezvanično saznaju, došlo je do rasprave između članova partija, nakon čega je glasanje prekinuto, ali je ubrzo nastavljeno.

Potpredsednik DPS Crne Gore dr Jevto Eraković izjavio je da se veća grupa građana okupila ispred njihovih prostorija u izbornom štabu u MZ Rastoci, u Nikšiću, fotografisala, verbalno provocirala ''i da kada im nije pošlo za rukom da isprovociraju aktiviste da je onda, kako je rekao, delovala policija i bez ikakvog povod pretresla njihove prostorije u toj mesnoj zajednici i, kako je istakao, nije našla ništa.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) objavio je da je izlaznost do 17 sati 58,7 odsto.

U Podgorici je do 17 sati glasalo 63,3 odsto građana, u Nikšiću 67,3 odsto, u Baru 52,8 odsto i u Bijelom Polju 60,9 odsto upisanih birača. #ZaFerIzbore2023 pic.twitter.com/wnnOVkIIrg

— CeMI (@CeMI_ME) April 2, 2023

U prvom krugu 19. marta, u istom periodu je glasalo 52,4 odsto birača, a na predsedničkim izborima 2018. godine 49,5 odsto.

Na biračkom mestu broj 21 u Podgorici prijavljeno je da jedan od članova BO konzumira alkohol na biračkom mestu i javno naglašava za koga treba da se glasa, saopštio je CeMI.

- Ovakvo ponašanje u suprotnosti je sa tačkom 3.2 Pravila o radu biračkih odbora koja propisuje da su predsednik i članovi biračkog odbora i lica koja prate rad organa za sprovođenje izbora dužni da poštuju red na biračkom mestu i da ne ometaju rad na biračkom mestu - naveli su iz CeMI.

- Nije bilo značajnijih nepravilnosti, tako da je generalna ocena da izborni dan protiče mirno. U odnosu na 19. mart, odnosno prvi izborni krug za predsednika Crne Gore, do ovo doba glasalo je 48,11 odsto birača, što znači da je danas do 15 sati glasalo oko 4,5 odsto birača više - kazao je Vukčević, prenosi RTCG.

- U Nikšiću, u ulici Četvrte crnogorske, u prostorijama Pčelarske organizacije vršena je kupovina ličnih karata od strane jedne političke partije. Policija je tamo zatekla šest osoba i uprivela ih.

Oni su odvedeni u Odeljenja bezbednosti Nikšić radi prikupljanja obaveštenja na okolnosti navedene prijave, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Do 15 sati glasalo je 49,8 odsto ili oko 270.300 birača, a u prvom krugu do 15 sati glasalo je 45,4. odsto birača.

Na severu zemlje do 15 sati glasalo je 50 odsto birača, u centralnoj regiji 53,8 odsto, a na jugu je do 15 sati glasalo 41,9 odsto birača.

CEMI je objavio da je do 15 sati glasalo 50,2 odsto birača.

Sa aspekta bezbednosti, izborni dan protiče mirno, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U Podgorici, na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor", danas je došlo do incidenta kada je oštećena glasačka kutija nakon opravdanog poništavanja dva glasačka listića zbog povrede tajnosti glasanja, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) koji prati drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

U saopštenju se, navodi Tanjug, precizira da je u incidentu oštećen pečat na glasačkoj kutiji, nakon čega je pozvana i policija, a kutija je ponovo zapečaćena i glasanje je nastavljeno.

CDT je takođe naveo da se na biračkom mestu broj 49 u Osnovnoj školi "Miločani" u Nikšiću na licu mesta popunjavaju zahtevi za glasanje putem pisma, što je suprotno zakonu, jer ti zahtevi moraju biti potpisani od strane birača.

Na biračkom mestu broj 37 u Osnovnoj školi u Strahovom Dolu u Pljevljima i biračkom mestu broj 106-D u Domu omladine Donja Gorica u Podgorici od početka glasanja nisu prisutni svi članovi biračkog odbora, saopštio je CDT, a prenela je RTCG.

- Na biračkim mestima u mesnoj zajednici Zagorič u Podgorici nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, što je suprotno pravilima o uređenju biračkih mesta - naveo je CDT.

CEMI je saopštio da je u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori do 13 sati glasalo 39 odsto birača.

U odnosu na izlaznost u prvom krugu izlaznost je veća za četiri odsto, prenosi portal RTCG, navodi Tanjug.

Prema podacima CEMI, u južnoj regiji do 13 sati glasalo 33,5 odsto upisanih birača, u centralnoj 41,8 odsto, a u severnoj regiji 39,1 odsto.

U Podgorici je do 13 sati glasalo 41,9 odsto građana, u Nikšiću 47,1 odsto, u Baru 34,1 odsto, a u Bijelom Polju 41,4 odsto upisanih birača.

Napad nožem se desio ispred biračkog mesta, policija uhapsila počinioca.

Aktuelni predsednik države, predsednik DPS-a i kandidat na izborima Milo Đukanović iskoristio je svoju građansku dužnost i glasao je u Osnovnoj školi "Savo Pejanović".

 Do 12 sati je glasalo 31.1% ili oko 168 700 birača.

📢 ODZIV: Do 12 sati je glasalo 31.1% ili oko 168 700 birača. pic.twitter.com/FyFObebWNA

— CDT_CrnaGora (@CDT_CrnaGora) April 2, 2023

Kandidat za predsednika Crne Gore Jakov Milatović danas je, uoči glasanja na biračkom mestu u Podgorici, shvatio da je zaboravio ličnu kartu, po koju je morao da se vrati kući da bi mogao da obavio građansku dužnost.

Ovo je bilo zanimljivo novinarima koji prate izbore u Crnoj Gori, pa su ga pitali zbog čega nije poneo ličnu kartu, na šta je šaljivo odgovorio da ga je supruga “naterala" da promeni odelo.

"To vam se dešava kada vam u zadnjem trenutku supruga sugeriše da promenite odelo, a ja uvek poslušam svoju suprugu, tako da umesto nekog plavog, obukao sam ovo sivkasto, a lično karta mi je ostala u plavom. Ali obavio sam svoju građansku dužnost", rekao je Milatović, navodi Tanjug.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije glasao je jutros na predsedničkim izborima u Crnoj Gori na biračkom mestu u Biblioteci i čitaonici "Njegoš" na Cetinju.

Na glasanje izašao predsednički kandidat Jakov Milatović.

Do devet sati glasalo 6,8 odsto birača.

Glasanje za sada teče regularno, a sledeći podatak o izlaznosti OIK će saopštiti u podne.

Na birališta u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori do 8 časova glasalo je 2,9 odsto, ili oko 15.480 birača, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

Po regijama izlaznost je sledeća: Na severu Crne Gore izašlo je 2,3 odsto, u centralnom delu 3,6, a na jugu 2,2 procenata birača.

Poređenja radi, izlaznost na izborima 2020. u tom periodu iznosila je 5,8 odsto.

Na sjeveru zemlje do 8 sati glasalo je 2.3% birača, u centralnoj regiji 3.6%, a na jugu 2.2% birača.

Pratite uživo izborni dan sa nama!

📺 https://t.co/SCLhVyoCnb pic.twitter.com/BiIqa7g6pR

— CDT_CrnaGora (@CDT_CrnaGora) April 2, 2023

Predsednik OIK-a Podgorica Veselin Vukčević kaže da su u Podgorici u 7 sati sva biračka mesta otvorena i da je bilo samo manjih tehničkih problema na tri ili četiri mesta.

- Nemamo podataka o nepravilnostima i važno je da su sva biračka mesta otvorena - kazao je Vukčević.

U Crnoj Gori su jutros u sedam časova otvorena biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora.

Mandat predsednika je pet godina.

Na osnovu 99,5 odsto obrađenog uzorka Milo Đukanović osvojio je 35,3 odsto glasova, Jakov Milatović 29,2 odsto, Andrija Mandić 19,3 odsto, Aleksa Bečić 10,9 odsto, Draginja Vuksanović Stanković 3,2 odsto.

Goran Danilović osvojio je 1,4 odsto, a Jovan Radulović 0,8.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Milo Đukanović

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Mandić: Večeras se završava priča sa kriminalom

Izvor: B92, 02.Apr.2023

Jedan od lidera Demokratskog Fronta, Andrija Mandić glasao je u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori i poručio da očekuje veliku narodnu pobedu...Članovi, pristalice i simpatizeri Demokratskog fronta su pozvani da izađu na izbore i daju podršku kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.