Stvarni vladar Kremlja, Putinov Raspućin: Srbi su u svim kritičnim trenucima bili uz Ruse, oni su naše ja!

Izvor: Telegraf.rs, 08.Jan.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvarni vladar Kremlja, Putinov Raspućin: Srbi su u svim kritičnim trenucima bili uz Ruse, oni su naše ja!

Odluka američkog predsednika na odlasku Baraka Obame o proterivanju 35 ruskih diplomata, navodno uključenih u hakerske napade kojima se pokušalo uticati na rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Donald Trump, ponovno je zahladila ionako hladne odnose između Amerike i Rusije, prenosi Jutarnji list.

Analizirajući poteze ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << predsednika Vladimira Putina zapadni mediji poslednjih dana bave se  kontroverznim ruskim intelektualcem Aleksandrom Duginom kojeg jedni nazivaju “Putinovim Raspućinom”, a drugi “Putinovim mozgom”. Svojom dugom bradom filozof, sociolog i istoričar Aleksandar Dugin (54) istina podseća na kontroverznog mistika Grigorija Raspućina.

Ali, mnogi analitičari na zapadu smatraju da je Duginov uticaj na ruskog predsednika Vladimira Putina sličan onome što ga je Raspućin imao na rusku carsku porodicu Romanovi, cara Nikolaja II i caricu Aleksandru. No, internetski forum Big Think ide i korak dalje pa tvrdi da je Dugin “najopasniji filozof na svetu”.

Foto-montaža: Tanjug/AP

- Treba nam nova stranka. Božja stranka, ruski analog Hezbolahu - naglašava Dugin koji je pažnju zapadnih medija privukao time što se zalaže za zabranu hemije i fizike, a protivnik je i interneta i biotehnologije.

Aleksandar Geljevič Dugin rođen je 1962. godine u Moskvi. Otac mu je, kako sam tvrdi, vjerovatno radio za sovjetsku vojnu obaveštajnu službu, a majka je bila doktorka. Kad je imao tri godine, njegovi su se roditelji razveli. Duginova sećanja na detinjstvo nisu lepa, kaže da je mrzio i svoju porodicu i sovetsko društvo.

- Mrzeo sam svet u kojem sam rođen - rekao je Dugin u razgovoru za Njujorker.

Kao tinejdžer pridružio se krugu ekscentričnih moskovskih intelektualaca koji su podednako prezirali sovjetski komunizam kao i zapadnjački kapitalizam i pokazivali sklonost prema misticizmu i ezoteriji.

Početkom 1980-ih Aleksandar Dugin pohađao je Moskovski vazduhoplovni institut, ali je izbačen zbog svojih antisovjetskih i desničarskih stanovišta. Nakon izbacivanja s instituta neko vreme je radio kao čistač ulica i davao instrukcije iz engleskog i francuskog jezika. Inače, uz spomenuta dva tečno govori još sedam jezika, uključujući nemački, španski i portugalski.

Foto: Tanjug/AP

Od 1987. godine Aleksandar Dugin je u braku s konzervativnom filozofkinjom Natalijom Melentijevom s kojom ima kćer.

Tokom Gorbačovljeve perestrojke (1986. - 1991.) Dugin je prvi put bio na Zapadu, konkretno u Berlinu i Parizu, gde je upoznao Alaina de Benoista, lidera evropske Nove desnice. Iako ističe da je veliki poštovalaca evropske kulture, Dugin je tokom svoje prve posete Zapadu bio razočaran.

Kada je Vladimir Putin 2000. godine postao ruski predsednik, Aleksandar Dugin postao je njegov javni simpatizer.

- Putin je sve... Putin je apsolutan... Putin je nezamenjiv - oduševljeno je govorio Dugin koji je 2004. godine doktorirao sociologiju na Univerzitetu u Rostovu da bi 2008. godine postao profesor na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi i voditelj Centra za konzervativne studije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, AP

U svom članku Geopolitika jugoslovenskog sukoba iz 1997. godine ocenio je da Hrvati pripadaju u “katolički sektor germanske srednje Evrope”, utvrdivši da je njihova geopolitička sudbina “vezanost za taj blok”. Za Srbe, pak, ističe da su u svim kritičnim trenucima bili uz Ruse.

- Srbi su zapravo mi. Oni se osećaju kao mi. Srbi su naše ja - rekao je prošle godine tokom poseta srpskog predsednika Tomislava Nikolića Moskvi.

Pobedu Donalda Trampa u Americi dočekao je s oduševljenjem.

- Iako je tvrd i grub, Donald Tramp kaže što misli, on je nepristojan, emocionalan i očito iskren. Činjenica da je milijarder ništa ne znači. On je različit. On je jedan ekstremno uspešan obični Amerikanac - izjavio je Dugin.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

"Putinov Raspućin": SRBI SU NAŠE JA, Srbi su mi

Izvor: Mondo, 08.Jan.2017

Aleksandar Dugin, bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, koga nazivaju i "Putinov Raspućin" i "Putinov mozak", izneo je svoje mišljenje o Srbima i Hrvatima...Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP..Nakon odluke odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame o proterivanju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.