Izvor: Politika, 25.Mar.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanski jastreb u trci za predsednika

Ted Kruz ne veruje u globalno otopljavanje niti otopljavanje odnosa sa Kubom, ali veruje u tvrdu moć Amerike i povratak vojske u Irak

Kad bi kojim slučajem na američkim predsedničkim izborima sledeće godine pobedio republikanski senator Ted Kruz, koji je juče objavio da ulazi u trku za šefa Bele kuće, SAD bi napale Iran, deportovale sve ilegalne imigrante i ostavile milione građana bez ikakve zdravstvene zaštite.

Makar se takav utisak stiče na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dosadašnjih izjava Teda Kruza (44), prvog političara koji je saopštio da se kandiduje na izborima, na kojima se očekuje još poznatih imena poput bivše državne sekretarke Hilari Klinton i brata nekadašnjeg predsednika Džora Buša mlađeg – Džeba.

Senator iz Teksasa pripada pokretu Čajanka, najkonzervativnijem delu Republikanske stranke. Zalaže se za agresivnu spoljnu politiku, pravo Amerikanaca da nose oružje i što manji državni aparat koji ne bi trebalo da se meša u ekonomiju. Protivi se eventualnom dogovoru o nuklearnom programu sa Iranom, detantu sa Kubom, pravu na abortus i istopolne brakove. Popularnost u desnom krilu stranke stekao je posle žestokog protivljenja politici predsednika Obame i naporima da je poništi. Jedan je od „najzaslužnijih” za gašenje savezne vlade 2013, kada su republikanci blokirali finansiranje federalnih organa tražeći od vlade da odustane od „Obamakera”. Zahvaljujući ovoj reformi milioni Amerikanaca prvi put su dobili zdravstveno osiguranje.

Kako piše „Njujork tajms”, Kruz je rano zatražio nominaciju svoje Republikanske stranke da bi ušao u žižu medijskog interesovanja i stekao prednost u odnosu na stranačke rivale. U taboru konzervativaca očekuje se žestoka borba između nekoliko jakih rivala, dok je kod demokrata stvar daleko manje zanimljiva – Klintonova važi za neprikosnovenog kandidata, mada još nije potvrdila učešće na izborima. Kruz je izjavio da će ona sigurno postati predsednica Amerike ako republikanci ne pronađu takmaca dovoljno snažnog da joj se suprotstavi, a takav, po njemu, nikako ne sme da bude neki umereni konzervativac, već isključivo punokrvni republikanac. Aludirao je na to da Buš, koji je dosta „mek” prema useljenicima bez papira, ne bi pobrao dovoljno glasova da pobedi nekadašnju prvu damu, kao što ni Mit Romni nije ništa mogao protiv Obame 2012. godine. Kruz upozorava da  su se Amerikanci „umorili od ratovanja”, a da bi on vrlo rado poslao vojsku natrag u Irak da se bori protiv Islamske države. Potpisao je pismo koje su republikanci iza leđa Obami poslali Teheranu upozoravajući iransku vladu da ne dogovara sporazum o nuklearnom programu sa trenutnom administracijom u Vašingtonu jer će sledeća vlada poništiti takav dil. Smatra da bi dogovor sa Iranom bio loš za Ameriku i kaže da je nepodesan svaki kandidat na izborima 2016. koji odmah ne odbaci eventualni Obamin dogovor sa Teheranom. Kada bi  SB UN ukinuo sankcije Islamskoj republici, kaže Kruz, „novi predsednik bi se 2017. suočio sa jedinim izborom – a to je da vojno napadne Iran da bi ga zaustavio u pokušaju da  napravi nuklearno oružje”.

Obamino otopljavanje odnosa sa Havanom nazvao je „tragičnom greškom” i dokazom da je Bela kuća pomešala američke prijatelje i protivnike: „Naši nam saveznici više ne veruju, a naši nas se neprijatelji više ne plaše.”

Pravnik je sa diplomama Prinstona i Harvarda. Pred Vrhovnim sudom je u kaubojskim čizmama zastupao državu Teksas, braneći, između ostalog, njeno pravo na izvršenje smrtne kazne. Bio je politički savetnik Džordža Buša mlađeg na izborima 2000. U gornji dom Kongresa izabran je 2012, i to kao prvi senator iz Teksasa kubanskog porekla. Prema anketi koju je objavio „Hafington post”, Kruz uživa svega 4,4 odsto podrške među simpatizerima republikanaca, dok je Džeb Buš daleko ispred njega sa 14,8 odsto popularnosti. Demokrate su ga već napale, pa je tako demokratski guverner Kalifornije i podsetio da je Kruz „sasvim nepodesan” da bude predsednik jer ne veruje u klimatske promene.

Kao ni svojevremeno Barak Obama, ni Kruz nema previše iskustva na izbornim funkcijama. Ovo mu je prvi senatorski mandat. Pojedini republikanci su 2008. isticali kako Obama „nije dovoljno Amerikanac” jer mu je otac Kenijac. Neki među njima su čak tvrdili i da Obama ne može da se kandiduje jer nije rođen u SAD, tvrdeći da je njegova krštenica sa Havaja falsifikat.

Kruz je došao na ovaj svet u Kanadi, što bi trebalo da ga automatski diskvalifikuje jer je jedan od osnovnih kriterijuma za predsedničke kandidate da su rođeni na tlu Amerike. Ipak, pravnici ističu da to neće biti problem jer je Kruzova majka Amerikanka koja je i u trenutku porođaja imala validan pasoš SAD. Otac mu je Kubanac koji je pobegao iz svoje domovine posle revolucije.

Prvi partijski izbori (takozvani prajmeris) održaće se u januaru sledeće godine u državi Ajova. Kruz se nada da će za kampanju prikupiti oko 50 miliona dolara. U privlačenju donacija verovatno će mu pomoći znanje njegove supruge koja je jedna od direktorki čuvene investicione banke Goldman Saks.

Jelena Stevanović

objavljeno: 25.03.2015.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.