Ted Kruz, moguća nada republikanaca

Izvor: Danas, 24.Mar.2015, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ted Kruz, moguća nada republikanaca

Vašington - Ted Kruz, senator iz republikanskih redova, potvrdio je svoju kandidaturu na izborima za predsednika SAD, koji će biti održani sledeće godine, te je tako postao prvi republikanac koji je objavio svoju predsedničku kampanju. Kruz (44), inače iz Teksasa, detalje svoje kampanje je izneo u govoru na Univerzitetu Liberti u Virdžiniji.

"Biće potrebna nova generacija hrabrih konzervativaca da bi Amerika ponovo postala velika", napisao je nedavno na svom Tviter nalogu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << izvestio je Bi-Bi-Si. Analitičari naglašavaju da je Kruz, koji je omiljen među pripadnicima pokreta Čajanka, podelio pristalice republikanaca. Očekuje se da i nekoliko nada Bele kuće tokom sledećih nekoliko nedelja proglase svoje kandidature. Kruz će se možda uhvatiti u koštac s Džebom Bušom, ranijom uzdanicom republikanaca, i guvernerom Nju Džersija Kris Kristijem, koji tek treba zvanično da proglasi kandidaturu.

U međuvremenu, sve je šire očekivanje da će bivša državna sekretarka SAD i prva dama Hilari Klinton učestvovati u predsedničkim nominacijama u Demokratskoj partiji. Kruz je jedan od vodećih konzervativaca koji je u Senat ušao 2012. U septembru 2013. je održao najduži govor u istoriji Senata, budući da je trajao 21 sat, u kojem je kritikovao program za zdravstvenu zaštitu predsednika SAD Baraka Obame. Legitimnost njegove kandidature za Belu kuću je dovedena u sumnju kada je otkriveno da je rođen u Kanadi, te je prošle godine bio primoran da se odrekne dvostrukog državljanstva.

Viđeni kao kandidati

Vašington - Iako je samo nekolicina njih zvanično objavila kandidature, Bi-Bi-Si je naveo neka imena na koja možda treba obratiti pažnju. Sa sinom bivšeg predsednika Bušom mlađim, Džebom Bušom, mogao bi da se uhvati u koštac guverner Nju Džersija Kris Kristi. U žiži pažnje Čajanke sada je Ted Kruz. U Demokratskoj partiji mnogi hvale liberalku Elizabet Voren. Među republikancima se pominje i libertarijanac Ron Pol, dok neke demokrate polažu nade u Hilari Klinton verujući da je ona izvukla dobru lekciju iz predsedničke kampanje 2008, kada ju je na izborima za predsednika SAD pobedio Barak Obama.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Republikanski jastreb u trci za predsednika

Izvor: Politika, 25.Mar.2015, 09:16

Ted Kruz ne veruje u globalno otopljavanje niti otopljavanje odnosa sa Kubom, ali veruje u tvrdu moć Amerike i povratak vojske u Irak..Kad bi kojim slučajem na američkim predsedničkim izborima sledeće godine pobedio republikanski senator Ted Kruz, koji je juče objavio da ulazi u trku za šefa Bele...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.