Putin ponovo na čelu Rusije

Izvor: RTS, 18.Mar.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin ponovo na čelu Rusije

Vladimir Putin je osvojio 76,66 odsto glasova na predsedničkim izborima u Rusiji, pokazuju rezultati nakon 99,84 odsto prebrojanih listića. Putin poručio okupljenim pristalicama u Moskvi da u podršci koja mu je data vidi poverenje građana i nadu za dalji razvoj zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

08.45 -  Prema podacima Centralne izborne komisije, na osnovu 99,84 odsto prebrojanih  listića, za Putina glasalo 76,66 odsto birača, što je njegov rekord u dosadašnjim izborima u Rusiji. 
23.30 – Agencija Tas prenosi da je posle 80 odsto obrađenog biračkog materijala, Putin dobio 76,18 odsto glasova birača. 
22.15  Nakon 60 odsto prebrojanih glasova, Putin dobio poverenje 75,57 odsto građana koji su glasali, saopštila je Centralna izborna komisija Rusije.
21.15 – Putin zahvalio svojim pristalicama okupljenim na moskovskom Crvenom trgu, poručivši da je pred Rusijom velika budućnost ukoliko narod ostane ujedinjen.

21.05 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Putinu osvajanje četvrtog mandata na mestu predsednika Rusije.
20.20 – Rojters konstatuje da je Putin ostvario glatku pobedu na predsedničkim izborima, navodeći da je posle 30 odsto prebrojanih listića osvojio 73,1 odsto glasova građana izašlih na izbore.
19.02 – Putin osvojio 73,9 odsto glasova prema izlaznim anketama, objavila TV stanica Rusija 24. Pavel Grudinjin je osvojio 11,2 odsto glasova, Vladimir Žirinovski 6,7, a Ksenija Sobčak 2,5.
19.00 – Zatvorena biračka mesta i u najzapadnijoj tački Rusije – Kalinjingradskoj oblasti. U toku brojanje glasova.
Vladimir Putin ostvario je ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji osvojivši svoj četvrti mandat. Kako je saopštila ruska Centralna izborna komisija, nakon 99,79 odsto prebrojanih glasova, Putin dobio poverenje 76,67 odsto građana koji su glasali.

Putin se zahvalio svojim pristalicama okupljenim u centru Moskve, poručivši da je pred Rusijom velika budućnost ukoliko narod ostane ujedinjen.
"Obraćam se vama koji ste se okupili ovde, ali i svim pristalicama širom zemlje. Hvala vam za rezultat", rekao je Putin na svečanosti povodom četvrte godišnjice otkako su Krim i Sevastopolj priprojeni Rusiji, što zapadne zemlje osporavaju, zahtevajući poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.
Koncert "Rusija, Krim, Sevastopolj" održan je na Manježnom trgu u centru ruske prestonice.
Putin je naglasio da u toj podršci vidi poverenje građana i nadu za dalji razvoj zemlje i pozvao je Ruse da održe jedinstvo.
Na pitanje novinara u izbornom štabu da li razmišlja o narednom mandatu 2030. godine, odgovorio je da je smešno pitati ga tako nešto uzvrativši kontrapitanjem: "Da li ću doživeti stotu?". 
Prokomentarisao je i to što je ruskim državljanima u Ukrajini bilo onemogućeno da glasa, rekavši da je to bezobrazluk, ali da Rusija na to neće odgovarati.
Prema izlaznim anketama koje je po zatvaranju biračkih mesta objavila televizija Rusija 24, Vladimir Putin je ostvario pobedu sa 73,9 odsto osvojenih glasova. Drugo mesto drži Pavel Grudinjin sa 11,2 odsto glasova, potom slede Vladimir Žirinovski 6,7 i Ksenija Sobčak 2,5 odsto glasova.

Na izborima 2012. Putin je osvojio 63,6 odsto glasova, a drugi je bio lider Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov sa 17,2 odsto.
Pravo glasa na predsedničkim izborima u Rusiji imalo je skoro 111 miliona birača. Do 18 časova po moskovskom vremenu glasalo je 59,93 odsto njih, saopštila je Centralna izborna komisija.
Kako je naglašeno iz ruskog CIK-a, izlaznost do 17 časova bila je veća nego na prethodnim predsedničkim izborima, prenosi Raša tudej. Do 17 časova po moskovskom vremenu izašlo je 51,9 odsto birača, a 2012. godine 47,6 odsto. 
Na predsedničkim izborima 2012. godine glasalo je ukupno 65,3 odsto glasača.

Glasanje na predsedničkim izborima je pratilo šest međuparlamentarnih organizacija i oko 150 međunarodnih posmatrača. 
Zbog 11 vremenskih zona, prva biračka mesta su otvorena na krajnjem istoku Ruske Federacije, u regionima Kamčatka i Čukotka, u subotu.
Ruski zvaničnici su tokom glasanja objavili da proveravaju nekoliko incidenata s ubacivanjem lažnih listića u kutije na biračkim mestima, prenosi AP.
AP navodi da su nezavisni posmatrači izbora i aktivisti izneli tvrdnje o brojnim incidentima s ubacivanjem ranije zaokruženih listića i drugim neregularnostima.
Pored Putina, za najmoćniju funkciju u zemlji borili su se, među ostalima, lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski i biznismen Pavel Grudinjin kao kandidat Komunističke partije.
Na izborima su se nadmetali i suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak – koju je nominovala Građanska inicijativa – i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO) ZATVORENA BIRALIŠTA U RUSIJI: Putin razbio protivnike! Evo koliko glasova je osvojio!

Izvor: Kurir, 18.Mar.2018

Vladimir Putin, posle 60 odsto obrađenih glasova, osvojio je podršku 75,57 odsto birača, saopštila je večeras ruska Centralna izborna komisija.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.