PREDSEDNIČKI IZBORI U SAD: Gde ide svet kad Hilari Klinton objašnjava kako funkcioniše demokratija?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2020, 21:32

PREDSEDNIČKI IZBORI U SAD: Gde ide svet kad Hilari Klinton objašnjava kako funkcioniše demokratija?

Izborni sistem u SAD uređen je tako da ukupan broj glasova na nivou države ne mora nužno doneti pobedu

Hilari Klinton, koja je 2016. godine bila kandidatkinja za predsednicu Sjedinjenih Američkih Država, istakla je kako će rezultati izbora biti poznati kad se prebroji svaki listić.

- Rezultate izbora ćemo znati kad se prebroji svaki glasački listić. Tako funkcioniše demokratija - napisala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Klinton na Tviteru dok traje proces brojanja glasova, kada se na političkoj sceni donose ishitreni zaključci.

Izborni sistem u Sjedinjenim Državama uređen je tako da ukupan broj glasova na nivou države ne mora nužno doneti pobedu, već elektorski glasovi iz saveznih država s obzirom da svaka država donosi različiti broj elektora.

Tako je i Hilari Klinton 2016. godine imala skoro tri miliona više glasova naroda, ali je na kraju izgubila izbore.

We'll know the election results when every ballot is counted. That's how democracy works.

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) November 4, 2020
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.