Masovan odziv Nigerijaca na predsedničkim izborima

Izvor: Studio B, 28.Mar.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovan odziv Nigerijaca na predsedničkim izborima

U Nigeriji se danas održavaju važni predsednički izbori sa neizvesnim ishodom, a odziv je veliki. Dobro raspoloženi birači su se smešili kada su zvaničnici izborne komisije sa zakašnjenjem došli na birališta.

Skoro 60 miliona birača registrovalo se za glasanje na prvim izborima u istoriji Nigerije na kojima jedan opozicioni kandidat ima realne šanse da porazi aktuelnog predsednika, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << AP.

Glavni favoriti među 14 kandidata koji žele da upravljaju najmnogoljudnijom državnom u Africi su predsednik Gudlak Džonatan i bivši vojni diktator Muhamadu Buhari.

Policija je saopštila da je jutros eksplodirala bomba na jednom biračkom mestu u osnovnoj školi u gradu Avka, u istočnoj Nigeriji, ali nema žrtava, prenosi Rojters.

"Niko nije poginuo i nema povređenih. Policijski odred za eksplozive je ušao unutra", izjavio je Uče Eze, portparol policije u državi Anambra čiji je Avka glavni grad.

Ovo su tek osmi izbori od kada je Nigerija 1960. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Nigerija je zemlja sa dugom istorijom vojnih pučeva i krvoprolića uzrokovanih političkim i etničkim razmiricama, sporovima oko teritorija, krađom nafte i u poslednje vreme islamskom pobunom organizacije Boko Haram.

Međunarodna zajednica sa velikim interesovanjem prati izbore u zemlji sa najvećom privredom u Africi, a to naročito važi za strane investitore zato što je Nigerija najveća destinacija za direktna strana ulaganja.

Džonatan i Buhari su u četvrtak potpisali mirovni dogovor i obećali da će prihvatiti rezultate slobodnih i fer izbora. Međutim u nasilju pre izbora već je poginulo nekoliko desetina ljudi.

Hiljade Nigerijaca i stranaca koji rade u Nigeriji napustili su tu zemlju zbog straha od izbijanja nasilja posle izbora.

Oko 1.000 ljudi je poginuo u nasilju koje je izbilo posle izbora 2011. kada je Buhari izgubio, a Džonatan pobedio. Tada nije bilo sumnje da će Džonatan dominirati i osvojiti milione glasova.

Ali sada je finiš izborne trke mnogo neizvesniji. Politička scena u Nigeriji se promenila pre dve godine kada su vodeće opozicone partije formirale koaliciju i prvi put zajedno podržale jednog kandidata: Buharija.

 
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Masovan odziv Nigerijaca na izborima

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Mar.2015

LAOS - U Nigeriji se danas održavaju važni predsjednički izbori sa neizvjesnim ishodom, a odziv je do ovog trenutka bio veliki...Dobro raspoloženi birači su se smiješili kada su zvaničnici Izborne komisije sa zakašnjenjem došli na birališta gdje je registracija trebalo da počne jutros u 8...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.