Krenuo četvrti Protest protiv diktature: Jajima na Vladu Srbije (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 06.Apr.2017, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenuo četvrti "Protest protiv diktature": Jajima na Vladu Srbije (VIDEO)

Okupljanje uglavnom mladih građana nezadovoljnih pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima počelo je nešto posle 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Protesti su najavljeni u više gradova širom Srbije.

Pre početka skupa, predstavnici Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji sklonili su "srpski zid plača" koji je oštećen tokom prvog "Protesta protiv dikature", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a manja grupa učesnika protesta zapalila je više primeraka tabloidnih listova. Ipak, sprečeno je dalje paljene novina, kako bi se izbegla loša slika o skupu.

Učesnici protesta nose transparente protiv vlasti i premijera Aleksandra Vučića.

Demonstranti su stigli ispred zgrade Vlade, a svoj pepoznatljiv performans o(ne)svešćivanja začinili su i jajima koja su bacali ka zgradi Vlade. Repertoar skandiranja i pevanja parola pratili su ritam dobošara.

Demonstranti su nastavili do svoje već ustaljene stanice zgrade Vlade preko Kneza Miloša, gde se obustavlja saobraćaj.

Povorka je zastala kod zgrade RTS-a, napravivši performans "padaja u nesvest", ali i minutom ćutanja je odata pošta žrtvama šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine. Pištaljke, bubnjevi, vuvuzele i povici gotovo da su potpunosti utihnuli.

"Molimo da prestanete sa galamom dok se cela masa ne utiša. Dajte da zajedno ispoštujemo žrtve bar jedan minut, pa ćemo da nastavimo protest" pisalo je na letku koji se širio među protetsantima.

Protest protiv diktature podržale su i Žene u crnom.

Blještali su blicevi u Bulevaru kada je demonstrante sa trotoara pozdravljao gumac Nikola Đuričko. On se pojavio u Bulevaru kralja Aleksandra kod broja 86, gde je sa ljudima iz mase koji su započeli svoju šetnju od Skupštine Srbije pozirao za fotografisanje.

Demonstranti su išli i do ETF-a i Mašinca, gde su skandirali "Pi*ke prodane", pošto ih njihovi studentski klubovi nisu podržali

Povorka u Beogradu je stigla do Vukovog spomenika, odakle se uputila ka Mašinskom fakultetu. Prošla je Ulicom kraljice Marije uzvikujući "O(ne)svesti se" dok ih građani sa terasa okolnih zgrada snimaju telefonima i pozdravljaju lupanjem u šerpe. Došlo je gužve u Kraljice Marije, pa svi tramvaji stoje.

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone, na sta su svi skandirali: "Ovo su nasi protesti, mi smo studenti".

Stariji demonstranti su u gomili prepoznali i Ljubisava Đokića, mnogo poznatijeg kao Bageristu Džoa. On je na demonstracijama 5. oktobra svojim bagerom krenuo na zgradu RTS-a, iako su čak i meci leteli oko njega. Ovoga puta, na protest je došao noseći repliku bagera u rukama.

Studenti su naveli i pravila ponašanja, među kojima je i zabrana nošenja predmeta koji mogu da izazovu povrede, da ne gađaju ili psuju policiju, da ne nasedaju na provokacije, da ne diraju "zid plača" s fotografijama kosovskih žrtava, da pomognu ako nekome pozli, da vode računa o saobraćaju i da budu ljubazni prema novinarima.

Protesti su organizovani na Fejsbuku, na stranici "Protesti protiv diktature" na kojoj su istaknuti i zahtevi studenata koji su naveli da će protestovati do njihovog ispunjenja.

Do sada se na protestima niko nije zvanično obraćao, a od ponedeljka nije bilo incidenata.

Prema ranijim rutama, protestna kolona će se najverovatnije kretati sa Trga Nikole Pašića, preko Terazija do Trga Republike, zatim do Radio-televizije Srbije, odakle će krenuti ka Vladi Srbije, Predsedništvu i sedištu Republičke izborne komisije, a protest bi trebalo da bude završen ispred Doma Narodne skupštine.

Protest mladih počeo je i u Nišu:

Pobedina, Dušanova, Bulevar pa nazad do Gradske kuće. #Niš #Protesti2017 pic.twitter.com/20wLhIowHx— LudaSesirdzika (@ProtivVremena) April 6, 2017

Ali i u Novom Sadu:

malo je hladno, ali ima nas :) #novisad #protivdiktature pic.twitter.com/G8HVRzLX0t— la_leggenda (@llgnd) April 6, 2017

Protestna setnja danas u #NoviSad #Serbia #izbori2017

Brings back memories. pic.twitter.com/OqHVLP63z9— Milos Milanovic (@Zoolok17) April 6, 2017

Demonstracije su i danas glavna tema na Tviteru, pa mladi masovno šeruju fotografije i snimke protestne šetnje.

Dan 4 #protivdiktature pic.twitter.com/gteC8UNT2H— Danilo Krivokapic (@dkrivokapic) April 6, 2017

#protivdiktature #Belegrade #av pic.twitter.com/nQbx9I95F7— вешПица (@vesPica) April 6, 2017
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MRŽNJA BEZ GRANICA: Napadnut Gradski odbor SNS Pančevo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2017

Učesnici protesta večeras su napali prostorije GO SNS Pančevo..Huligani koji četvrti dan protestuju u Beogradu i drugim gradovima protiv opšteprihvaćenih rezultata predsedničkih izbora, pokazuju svoje pravo lice. Nakon niza incidenata koji su ovih dana obeležili ove sramne proteste, desio se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.