Austrija se odlučila za Van der Belena, Hofer priznao poraz

Izvor: Telegraf.rs, 04.Dec.2016, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija se odlučila za Van der Belena, Hofer priznao poraz

Prvi preliminarni rezultati, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova ukazuju da je na današnjim predsedničkim izborima u Austriji pobedio Aleksander Van der Belen, kandidat koga podržavaju Zeleni. Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu pobedu.

Građani Austrije odlučili >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvesnosti koju bi, kako se ocenjivalo, doneo izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera. Prema pomenutim preliminiarnim rezultatima, Van der Belen je osvojio 53,6 odsto glasova, a kandidat desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer 46,4 procenata.

Ukoliko ostane ovakva razlika Austrija će još večeras s izvesnošću znati ko je predsednik i bez prebrojavanja galsačkih listicaha predatih putem pošte, koji su prevagnuli na prošlom drugom krugu glasanja, koji je poništio Ustavni sud.

Austrijanci su se, kako se čini, odlučili protiv Hofera, od kojeg je strepela međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta.

Hofer je, u prvoj reakciji, preko Fejsbuka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rzkom da pobedi, te se zahvalio biračima na podršci.

- Rado bih pazio na našu Austriju - naglasio je on ujedno čestitajući Van der Belenu na uspehu.

Foto: Tanjug/AP

- Molim sve Austrijance da sarađuju u budu jedinstveni. Mi smo svi Austrija, nezavisno od odluka na izborima - podvukao je on.

Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe čestitao je Van der Belenu i rekao da je važno da se u jednoj demokratiji poštuje demokratski izbor.

Izrazio je nadu da će Van der Belen biti dobar i fer pobednik.

Takođe je izrazio žaljenje zbog poraza Hofera, koji je, prema njegovim rečima, uložio velike napore u protekloj godini.

Generalni sekretar FPO Herbert Kikl čestitao je prvi Van der Belenu, dodajući da je Hofer ostvario istorijski rezultat u istoriji stranke, što će biti odlična osnova za dalje izbore.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kandidat Zelenih pobedio na izborima za predsednika Austrije

Izvor: N1 televizija, 04.Dec.2016

Preliminarni rezultati, na osnovu 80 odsto izbrojanih glasova, ukazuju da su Austrijanci na današnjim predsedničkim izborima većinski podržali Aleksandera Van der Belena, kandidata koga podržavaju Zeleni. kandidat Slobodarse partije Norbert Hofer, od čije je pobede strahovala Evropska unija, već...

Nastavak na N1 televizija...

Damnjanović: Veliki uspeh za FPO

Izvor: Blic, 04.Dec.2016

Poslanik Slobodarske partija Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović izrazio je večeras zadovoljstvo brojem glasova koje je dobio kandidat te stranke na predsedničkim izvborima Norbert Hofer, uprkos tome što je pobedu odneo nezavisni kandidat koga su podržali Zeleni Aleksandar Van...

Nastavak na Blic...

Manje za predsednika, više protiv Hofera

Izvor: Deutsche Welle, 05.Dec.2016, 10:45

Norbert Hofer je uz Srbe, Aleksander Van der Belen uz ostale – tako je austrijskim biračima sa jugoslovenskih prostora stvar predstavljena uoči izbora. Kako sada tumače pobedu građanskog kandidata i podeljenost Austrije?..U prvom obraćanju javnosti Aleksander Van der Belen je rekao da želi da...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.