Izvor: RTS, 09.Okt.2022, 10:45

Austrija bira novog predsednika, glavni favorit Aleksander van der Belen

U Austriji biraju predsednika zemlje. Građani mogu da biraju između sedam kandidata, među kojima je bivši predsednik, 78-godišnji Aleksander van der Belen, koji je najveći favorit.
U Austriji su jutros u šest sati, kada su otvorena prva birališta, počeli predsednički izbori, na kojima pravo glasa ima više od 6,3 miliona građana starijih od 16 godina.

Prva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborna mesta u šest sati otvorena su u mestima Euratsfeld i Vinernojštat, kao i Pfundsu.
Nekoliko biračkih mesta otvoreno je pola sata kasnije, a većina je otvorena između sedam i osam sati.
Razlikuje se takođe i vreme zatvaranja – dok u Beču, Inzbruku i u dve opštine u Donjoj Austriji glasanje traje do 17 časova, u pokrajini Forarlberg glasačka mesta se zatvaraju već u 13 časova, a u svim ostalim pokrajinama najkasnije u 16 sati.
Prvi rezultati se očekuju odmah posle 17 časova, a preliminarne rezultate će objaviti oko 20 časova ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner.
Privremeni rezultati neće obuhvatiti glasove poslate poštom, pošto se 15 odsto glasača odlučilo za tu vrstu glasanja.
Ove godine takvu mogućnost izabralo je gotovo milion ljudi, odnosno 958.136 birača.
To znači da, ako bi neko od kandidata osvojio nešto manje od 50 odsto glasova, moglo bi da se desi da prebrojavanje glasova dospelih poštom značajno utiče na prelaženje praga potrebnog za pobedu u prvom krugu.
Sedam kandidata, glavni favorit Aleksander van der Belen Glavni favorit na današnjim izborima je aktuelni šef države Aleksander van der Belen.
Van der Belen, rekao je, po izlasku sa birališta u Beču, da bi bilo dobro da već posle prvog kruga bude jasno ko je novi predsednik.
Ako to ne bude slučaj, kaže, ni drugi krug neće biti problem, jer je to tako u demokratiji.
Ocenio je da je predizborna kampanja bila veoma interesantna, jer je ponovo na izborima bila potpuno nova situacija - sedam kandidata i različite političke orijentacije.
Na konstataciju novinara da će, ako osvojio novi mandat, biti najstariji austrijski predsednik, rekao je da se ne bi kandidovao da nema energije.
"Mislim da potcenjujete koliko nekom energije daje ova funkcija. Meni je uzor Serđo Matarela, kojeg veoma cenim, a koji je u Italiji zamoljen da ostane predsednik. On je nešto stariji od mene", rekao je Van der Belen koji ima 78 godina.
Dok je gotovo izvesno da će aktuelni predsednik, koji se kandiduje za drugi mandat, pobediti na ovim izborima, jedina nepoznanica je da li će to uspeti u prvom krugu, ili će za četiri nedelje biti potreban drugi krug glasanja.
Sa sedam kandidata glasački listić je dug kao nikada do sada, od kada je uveden direktan izbor šefa države.
Van der Belen je u izbornu trku ušao kao nestranački kandidat, koji uživa podršku Zelenih, čiji je nekada bio lider, i neposredno od Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i NEOS-a.
Vladajuća Narodna partija (OVP) nije želela da učestvuje sa sopstvenim kandidatom na predsedničkim izborima, jer je nepisano pravilo da aktuelni predsednik osvaja drugi mandat.
Samo je, od većih partija, Slobodarska stranka (FPO) odlučila da uđe sa svojim kandidatom u izbornu trku, a to je učinila kandidujući dugogodišnjeg poslanika Valtera Rozenkranca.
Ostali kandidati su nezavisni kandidati koji su prikupili po 6.000 potpisa podrške.
Tako se kandiduju lider vanparlamentarne "Partije piva" Dominik Vlazni, šef antivakserske stranke "Ljudi, sloboda, osnovna prava" (MFG) Mihael Bruner.
Pored njih, u izbornu trku su ušli nekadašnji političar Gerald Gros, advokat Tasilo Valentin i proizvođač cipela Hajnrih Štaudinger.
Po istraživanjima Rozenkranc na drugom mestuKandidati desnog političkog spektra Rozenkranc, Gros, Valentin, Bruner i Štaudinger, najavljivali su, tokom predizborne kampanje da bi po dolasku na vlast odmah otpustili vladu zbog tvrdnji da nije sposobna da upravlja krizom, a kandidat FPO i zbog kršenja neutralnosti sankcijama protiv Rusije i podrškom Ukrajini.
U poslednjim istraživanjima javnog mnjenja Van der Belen vodi sa 56, odnosno 58 odsto glasova.
Na drugom mestu je, prema istraživanjima, kandidat  Slobodarske partije Austrije (FPO) sa 16 procenata. Rozenkranc je predao svoj glas u Kremsu, gde je rekao da se nada drugom krugu, kao i da će on biti drugi na kraju današnjeg dana.
Bečki advokat Tasilo Valentin istakao je, pred glasanje, da mu je cilj da uđe u drugi krug glasanja.
"Imam veoma dobar osećaj"; naglasio je on.
Lider "Partije piva" Domonik Vlazni, koji pre svega privlači mlađe glasače i levičare, prilikom glasanja u Beču rekao je da sebi, kao najmlađem kandidatu, nije postavio nikakve posebne lestvice za ove izbore.
"Nemam nikakva očekivanja, ne mogu da procenim, i radujem se svakom glasu", kazao je on.
Vlazni je rekao da je zadovoljan što je uspeo da podstakne neke diskusije.
"Postoji tajna izbora, ali mogu da obelodanim da sam glasao za sebe", rekao je on.
Hanrić Štaudinger je glasao u Šremcu i rekao da nije toliko važno ko će postati predsednik, već da je odlučujuće pitanje da li je on sposoban da sprovede potrebne promene, kako bi pronašao stil života koji je kompatibilan sa "majkom prirodom".
Lider partije "Ljudi, sloboda, osnovna prava" (MFG) Mihael Bruner glasao je u Presbaumu i rekao da je predizborna kampanja bila veoma naporna.
On smatra da je moguć svaki ishod na današnjim izborima, i da je svaki osvojeni glas za njega uspeh.
Najavio je da će svakako ostati aktivan u politici i da će na idućim parlamentarnim izborima kandidovati sa svojom MFG.
Poslednji je glasao Gerald Gros, koji je uveren da će ući u drugi krug, iako je u istraživanjima javnog mnjenja daleko od tog cilja.
On je glasao u Gracu i rekao da ko glasa za njega, "glasa protiv ove vlade".
Ukoliko Van der Belen ne bude osvojio apsolutnu većinu na današnjim izborima, to bi bila novina, jer su u prošlosti uvek trenutni predsednici u trci za drugi mandat dobijali više glasova nego kada su se kandidovali za prvi mandat.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Van der Belen u prvom krugu osvojio 54,6 odsto-bez glasova putem pošte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2022

Aktuelni predsednik Austrije pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora sa 54,6 odsto dobijenih glasova, preliminarni je rezultat predsedničkih izbora bez glasova poslatih putem pošte, zvanično je saopšteno...Na drugom mestu je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Rozenkranc sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

AUSTRIJA BIRA PREDSEDNIKA Objavljeni prvi preliminarni rezultati izbora

Izvor: Blic, 09.Okt.2022

Prema prvim preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Austriji, sa 57,4 odsto glasačkih mesta, Aleksander Van der Belen pobedio u prvom krugu sa 54,6 odsto glasova.

Nastavak na Blic...

Prvi rezultati predsedničkih izbora u Austriji: Van der Belen odneo pobedu već u prvom krugu!

Izvor: 24sedam.rs, 09.Okt.2022

U Austriji su jutros u šest sati, kada su otvorena prva birališta, počeli predsednički izbori

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.