AP: Trampu potrebni beli glasači za pobedu

Izvor: B92, 06.Sep.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Trampu potrebni beli glasači za pobedu

Vašington -- Ako Donald Tramp uspe da pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, ključeve Bele kuće će mu dati beli Amerikanci, navodi se danas u komentaru AP.

Mnogo zavisi od toga da li je Tramp u pravu kad kaže da je njegova kampanja "pokret" i od toga da li taj pokret može da se pokrene i da izađe da glasa, navodi AP.

Da bi pobedio, Trampu će biti potreban "veliki komad" od oko čak 55 miliona belih Amerikanaca koji imaju pravo glasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ne glasaju.

Prema najnovijim anketama, predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton ima prednost u odnosu na Trampa, mada se ta prednost smanjuje, na nivou cele zemlje i u većini neopredeljenih država u kojima je predsednik Barak Obama pobedio dva puta.

Anketari identifikuju "verovatne glasače" i grade model toga kako će po njihovom mišljenju izgledati izborno telo - koji će biti procenat belaca, kao i Afroamerikanaca, Hispanoamerikanaca, koji deo glasača će imati fakultet u odnosu na one sa srednjom školom, koliko će mladih glasati u odnosu na "bejbi bum" generaciju.

"Verovatni glasači" često su ljudi koji su glasali ranije, tako da ankete uglavnom odražavaju kako je izborno telo izgledalo na prethodnim izborima 2012. godine. Tada je Obama iskoristio svoju snagu među mladim glasačima, Afroamerikancima i stanovništvom koje nije belo da pobedi svog republikanskog rivala Mita Romnija za gotovo pet miliona glasova od ukupno 127 miliona glasova i osvojio veliku prednost u elektorskim glasovima.

Za pobedu na predsedničkim izborima u SAD potrebno je osvojiti najmanje 270 od 538 elektorskih glasova koje kandidati dobijaju po pojedinačnim državama po principu "pobednik uzima sve".

Ta "Obamina skupina" je grupa koja je najteža za Trampa da osvoji. Te grupe su takođe u fokusu i Hilari Klinton. Za to postoji jak razlog, pošto su izlazne ankete 2012. pokazale da je za Obamu glasalo samo četiri od 10 belih glasača, ali je on ipak osvojio 332 elektorska glasa prema Romnijevih 206.

Ako izborno telo ostane otprilike isto kao 2012. godine, Trampu će biti potrebno da osvoji oko dve trećine glasova belaca, što je znatno više nego 60 odsto, koliko je osvojio Mit Romni, i procenat koji nijedan kandidat nije uspeo da dobije od kada je Ronald Regan ubedljivo pobedio izbore za drugi mandat 1984. godine.

Uz to Tramp ima teškoće da pridobije fakultetski obrazovane belce i ankete ukazuju da je tu slabiji od učinka Mita Romnija.

Trampova savetnica Karen Đorno kaže da se u kampanji bore za svaki glas, ali je i istakla da Tramp privlači "tihu većinu kojoj je dosta svega".

I republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz je zastupao stav da je put za predsedničku pobedu republikanaca preko nezadovoljnih konzervativaca koji su ostali kod kuće i nisu glasali 2008. i 2012.

On je ukazao na 50 miliona protestanata, koji su većinom belci. Kruz je bio drugi posle Trampa u unutarstranačkoj trci republikanaca za kandidata za Belu kuću.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Donald Tramp

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.