Vučić: Očekujemo bolje odnose sa Turskom; Erdogan: Podrška investiranju u Srbiju

Izvor: BKTV News, 10.Okt.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Očekujemo bolje odnose sa Turskom; Erdogan: Podrška investiranju u Srbiju

Srbija oseća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ocenio da će odnosi dve zemlje u budućnosti biti sve bolji.

"Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom", izjavio je predsednik Vučić.

Najbolji mogući odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sa Turskom su od velikog interesa i značaja za Srbiju", rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je izuzetno zadovoljan postignutim sporazumima i nivoom međusobnog razumevanja i potpuno je, kaže, uveren da će u budućnosti dve zemlje graditi sve bolje i bolje odnose.

On je rekao da potpisana Deklaracija podrazumeva sastanke jednom godišnje, naizmenično u Srbiji i Turskoj, ali i brojne sastanke i razgovore ministara i konkretizaciju dogovorenog.

Vučić je precizirao da je umesto najavljenih 10, potpisano čak 12 međudržavnih sporazuma i da će još četiri biti potpisana sutra u Novom Pazaru.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je naznačio, to su sve izuzetno važni sporazumi koji doprinose pre svega ekonomskoj, ali i svakoj drugoj saradnji. Srbija oseća Tursku kao prijatelja i "jesmo prijateljska zemlja Turskoj" ponovio je Vučić.

Predsednik Srbije izrazio je zahvalnost zbog dolaska investitora iz Turske.

Kako je rekao, u malo mesto Krupanj, koje je nastradalo u poplavama 2014. godine došao je turski investitor koji je doneo radna mesta i nadu i najavio i da će sukoro zapilsiti još 150 ljudi.

U tom kontekstu, Vučić je govorio i o turskim investitorima na jugu Srbije, u Lebanu, Žitorađi i izneo podatak da je iz Lebana u poslednjih nekoliko decenija otišlo polovina stanovništva a da je sada tamo zaposleno 350 ljuidi u fabrici investitora iz Turske što je spas za tako malo mesto.

On je posebno pozvao turske investitore da ulažu u banje u Srbiji, posebno ističući Vrnjačku banju u kojoj se sada, kaže, 146 litara tople vode gubi u sekundi.

Dodao je i da su mir i stabiolnost od najvišeg interesda su posebno razgovarali io BiH i da je ponovio nepohodnost poštovanja integriteta BiH kao i NRS unutar BiH.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Plodotvorni razgovori"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelju za buduću saradnju.

Takođe, ukazao je da postoji prostor za povećanje trgovinske razmene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Erdogan je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da su njih dvojica, kao i cele delegacije imali danas veoma plodotvorne razgovore.

On je podsetio da će danas sa Vučićem učestvovati na Poslovnom forumu koji okuplja privrednike dve zemlje i dodao da su privrednici koji su iz Turske takođe u poseti našoj zemlji, došli kako bi u se upoznali sa mogućnostima za nova ulaganja i investicije u Srbiji u narednom periodu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je ukazao da je obim trgovinske razmene između dve zemlje sada 800 miliona dolara i nije na nivou na kojem bismo želeli da bude.

"Do kraja godine mogao bi da pređe milijardu dolara, ali ni to nije dovoljno, cilj je da razmenu podignemo na tri, odnosno pet milijardi dolara u što kraćem periodu", naznačio je turski predsednik.

On je podvukao da je Turska posebno radila na polju infrastrukture, izgradnji mostova, tunela i brzih železnica, metroa, i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva što je dovelo do povećnja obima transporta.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nije ovo 1389. godina, Srbija oseća Tursku kao prijatelja

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Okt.2017

BEOGRAD - Srbija osjeća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić...On je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, ocijenio da će odnosi dvije zemlje u budućnosti biti sve bolji. Kako je rekao,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.