Izvor: Blic, 16.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada ili parlament odlučuju o izručenju

Vlada ili parlament odlučuju o izručenju

BEOGRAD - Zakon o saradnji s Haškim tribunalom koji će predložiti Demokratska stranka Srbije biće završen do kraja sledeće nedelje, a potom upućen Skupštini Srbije na usvajanje - rekao je za 'Blic' pravni ekspert iz nestranačke grupe koja radi na izradi ovog zakona. Prema rečima našeg sagovornika, predloženi zakon o saradnji s Tribunalom sigurno će podrazumevati mogućnost izručenja Haškom sudu, ali uz 'prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aktivno učešće naših sudova'. - Suština zakona o saradnji s Haškim tribunalom biće upravo saradnja, a ne puko i automatsko izručenje naših državljana po zahtevu Haškog suda. Namera zakona je da u pravnim okvirima obezbedi potpunu zaštitu prava i pojedinaca, ali i države, kako se ne bi ponovo desili slučajevi hapšenja i izručenja braće Banović ili Milomira Stakića - kaže naš sagovornik. On je objasnio da će aktivna uloga naših sudova u predloženom zakonu podrazumevati da oni učestvuju u celom procesu saradnje, od zahteva Haškog tribunala za izručenje do eventualnog transporta optuženih u Hag.

- Naši sudovi će se uključiti u ispitivanje identiteta optuženih, njihovoj ulozi u eventualnim zločinima za koje su optuženi, po kom osnovu su optuženi, da li je moguće da za te optužbe odgovaraju pred našim sudovima ili je neminovno izručenje Haškom sudu - rekao je naš sagovornik. On je dodao da ekspertska grupa još uvek nije precizirala ko će odlučivati o eventualnom izručenju Haškom sudu, ali je ocenio da bi poslednju reč po tom pitanju mogli da daju Vlada Srbije ili republički parlament. N. Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.