Izvor: B92, 16.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Dokumenta uništavana

Beograd -- Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima informacije da su neki dokazi iz predmeta "Žuta kuća" uništeni u Hagu, kaže za B92 Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva.

On je gostujući u emisiji Poligraf TV B92 rekao da su svi novi dokazi o ovim zločinima dostavljeni Savetu Evrope. Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je od UNMIK-a informaciju o istrazi o nestalim Srbima. Kako kaže portparol tužilaštva Bruno Vekarić, UNMIK je tvrdio da istrage nisu vođene, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je preko neformalnih izvora srpsko tužilaštvo opovrglo.

"Ja mogu da dokumentujem da nakon početka naše istrage 22.4.2008. mi tražimo od UNMIK-a podatke o trgovini ljudskim organima. Dobijamo odgovor 6.6.2008. da oni apsolutno ni sa čim nemaju veze. Mi, dakle, dolazimo do tog izveštaja neformalno gde se vidi da je taj uviđaj apsolutno okončan", kaže Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine nastavlja istragu o masovnim likvidacijama Srba i trgovini organima na severu Albanije.

Prema njihovim tvrdnjama, deo dokaza odnet je u Hag. Među njima je i medicinski kontejner za koji se sumnja da je korišćen pri operacijama.

"Mi imamo informacije da je on završio u Hagu, što možete da vidite i po ovom potpisu ovde. Ovo je jedan kredibilan čovek potpisao, on je tada bio istražitelj Haškog tribunala. Po njima su ti dokazi uništeni u Hagu kada su završene sve istrage, taj materijal više nije bio njima upotrebljiv", tvrdi Vekarić.

Bruno Vekarić tvrdi da uništenje ovog materijalnog dokaza nema veći značaj jer je sačuvana dokumentacija. Vekarić tvrdi i da je tužilac Serž Bramerc spreman da u ime Tribunala u Hagu pomogne u istrazi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izveštaj o albanskim zločinima u Savetu Evrope

Izvor: RTS, 15.Jan.2009, 15:37

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine predalo Savetu Evrope izveštaj u zločinima počinjenim nad kosovskim Srbima, potvrdio za Internet portal RTS portparol Tužilaštva Bruno Vekarić. Više od 40 priloga i 130 svedoka zločina. ..Srpsko tužilaštvo za ratne zločine predalo je Savetu Evrope obiman...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.