Izveštaj o albanskim zločinima u Savetu Evrope

Izvor: RTS, 15.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o albanskim zločinima u Savetu Evrope

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine predalo Savetu Evrope izveštaj u zločinima počinjenim nad kosovskim Srbima, potvrdio za Internet portal RTS portparol Tužilaštva Bruno Vekarić. Više od 40 priloga i 130 svedoka zločina.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine predalo je Savetu Evrope obiman izveštaj o zločinima počinjenim nad kosovskim Srbima,  rekao je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Izveštaj, kako je objasnio Vekarić, treba da bude dostavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Diku Martiju, specijalnom izvestiocu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za istragu o trgovini organima otetih Srba i drugih nealbanaca sa Kosova i Metohije.

"Izveštaj sadrži 41 prilog, i obiman materijal u kome su i izjave 130 svedoka i koji je od velikog značaja za ovaj predmet", naveo je Vekarić, i istakao da se dolazak Martija u Beograd očekuje uskoro.

"Cilj slanja izveštaja Tužilaštva za ratne zločine Savetu Evrope jeste da ključne institucije obave istragu koja će rasvetliti zločin. Očekujemo inicijativu kancelarije OEBS-a i Saveta bezbednosti UN. Albanski tužilac ne govori istinu, a sveobuhvatna istraga mora ispitati i mesta grobnica Srba i drugih nealbanaca", istakao je Vekarić.

Istraga Saveta Evrope, na zahtev Beograda ali i čitavog niza međunarodnih nevladinih organizacija, pokrenuta je kako bi se ispitali navodi o sudbini oko 300 Srba otetih na Kosovu u leto 1999. godine.

Nalazi istrage koju su srpske vlasti pokrenule još prošlog leta potvrđuju pisanje nekadašnje glavne tužiteljke Haškog suda, Karle del Ponte o monstruoznim zločinima i kraži organa kidnapovanih Srba, čija su tela zakopana u masovnim grobnicama na severu Albanije.

Albanski istražitelji, kao i vlasti u Prištini, odbili su da pokrenu istragu o ovom slučaju, navodeći da čitava priča predstavlja "prljavu propagandu" protiv Kosova. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.