Vekarić: Dokumenta uništavana

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine ima informacije da su neki dokazi iz predmeta "Žuta kuća" uništeni u Hagu, kaže za B92 Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva.

Izvor: B92

Petak, 16.01.2009.

01:17

Default images

On je gostujući u emisiji Poligraf TV B92 rekao da su svi novi dokazi o ovim zločinima dostavljeni Savetu Evrope. Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je od UNMIK-a informaciju o istrazi o nestalim Srbima. Kako kaže portparol tužilaštva Bruno Vekarić, UNMIK je tvrdio da istrage nisu vođene, što je preko neformalnih izvora srpsko tužilaštvo opovrglo.

“Ja mogu da dokumentujem da nakon početka naše istrage 22.4.2008. mi tražimo od UNMIK-a podatke o trgovini ljudskim organima. Dobijamo odgovor 6.6.2008. da oni apsolutno ni sa čim nemaju veze. Mi, dakle, dolazimo do tog izveštaja neformalno gde se vidi da je taj uviđaj apsolutno okončan“, kaže Vekarić.

Tužilaštvo za ratne zločine nastavlja istragu o masovnim likvidacijama Srba i trgovini organima na severu Albanije.

Prema njihovim tvrdnjama, deo dokaza odnet je u Hag. Među njima je i medicinski kontejner za koji se sumnja da je korišćen pri operacijama.

“Mi imamo informacije da je on završio u Hagu, što možete da vidite i po ovom potpisu ovde. Ovo je jedan kredibilan čovek potpisao, on je tada bio istražitelj Haškog tribunala. Po njima su ti dokazi uništeni u Hagu kada su završene sve istrage, taj materijal više nije bio njima upotrebljiv“, tvrdi Vekarić.

Bruno Vekarić tvrdi da uništenje ovog materijalnog dokaza nema veći značaj jer je sačuvana dokumentacija. Vekarić tvrdi i da je tužilac Serž Bramerc spreman da u ime Tribunala u Hagu pomogne u istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: