Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu zvanični rezultati izbora u Makedoniji

Skoplje -- NATO i Evropska unija su najavili ekonomsku i političko-bezbednosnu podršku budućoj vladi u Skoplju, ocenivši da su građani Makedonije na nedeljnim "poštenim i demokratskim izborima" dokazali da žele da izgrade mirno, multietničko društvo i da su odlučno odbacili nasilje. I Stejt department je čestitao makedonskim građanima uspešno sprovedene parlamentarne izbore. Prema konačnim, ali nezvaničnim rezultatima, pobedila je opozicija, a od ukupno 1.660.404 birača, na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbore je izašlo čak 73,3 odsto, što je rekordan odziv glasača na izborima, prenosi dopisnik Radija B92 iz Skoplja Safet Biševac. Koalicija "Za Makedoniju zajedno" dobila je podršku 44 odsto glasača, koalicija VMRO-DPMNE i Liberalna stranka 24 odsto, a pobednik u albanskom političkom bloku je stranka Aljijai Ahmetija, koja je osvojila je 11,8 odsto glasova. Konačan broj osvojenih mandata državna izborna komisija saopštiće najkasnije do srede u ponoć. Glasanje će biti ponovljeno u tetovskim selima Lešok i Runica, a do državne izborne komisije nije stigla nijedna druga žalba na tok izbora. Analitički centar Socijaldemokratskog saveza saopštio je u ponedeljak da je nakon 98 odsto obrađenih glasova "Za Makedoniju zajedno" osvojila 61 poslanički mandat, VMRO-DPMNE i liberali 33, Ahmetijeva DUI 16, DPA Arbina Džaferija 7, 2 poslanika imaće Partija demokratskog prosperiteta, a 1 Nacionalna demokratska partija.

Makedonski predsednik Boris Trajkovski, čestitajući pobedu opozicionoj koaliciji, istakao je da je srećan što se potvrdilo njegovo ubeđenje da Makedonija ima zrelu naciju i ljude koji znaju da održe demokratiju. U makedonskim medijima se u ponedeljak posebno ističe da je prva čestitka sa strane stigla od jugoslovenskog ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.