U EU veruju da bi Mogerinijeva mogla dobiti Nobelovu nagradu ako Beograd potpiše sporazum sa Prištinom

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U EU veruju da bi Mogerinijeva mogla dobiti Nobelovu nagradu ako Beograd potpiše sporazum sa Prištinom

Evropska Unija veruje da bi u slučaju globalnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova, posrednik razgovora - šef diplomatije EU Federika Mogerini mogla pretendovati na Nobelovu nagradu za mir, izjavio je diplomatski izvor u Briselu za RIA Novosti.

"EU smatra da u slučaju zaključenja sporazuma Federike Mogerini i Vučića i Tačija, ona može pretendovati na Nobelovu nagradu za mir", rekao je sagovornik agencije.

EU očekuje da će pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine biti okončan do proleća 2019. godine. Naredni sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija "o normalizaciji odnosa" uz posredovanje EU je zakazan sa šefom diplomatije EU Federikom Mogerini 7. septembra u Briselu.

S druge strane, Moskva je više puta isticala da se pitanje Kosova može rešiti samo na osnovu Rezolucije 1244. Tako je i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov nedavno ponovo saopštio da je Rusija uvek bila za potpunu i strogu primenu Rezolucije 1244.



Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Sputnjik: EU protiv "korekcije granica Kosova" - zbog Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2018

Evropska unija se plaši da će "korekcija" granica između Srbije i samoproglašenog Kosova stvoriti presedan koji će dati Rusiji povod da traži od EU da prizna zakonitost ulaska Krima u sastav Rusije, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor u Briselu...- Evropska unija je takođe zabrinuta da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.