Testiranje nacionalnog jedinstva

Izvor: Politika, 27.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiranje nacionalnog jedinstva

Javnost i dalje bez odgovora kakve je zaključke usvojio Savet za nacionalnu bezbednost – u kabinetu premijera kažu da su zahtev za objavljivanje zaključaka uputili SNB-u, a u kabinetu predsednika, koji predsedava tim telom, kažu da to nije u njihovoj nadležnosti

U poslednjih deset dana najviši državni rukovodioci Srbije, tačnije predsednik i premijer, sastali su se dva puta. U oba slučaja, posle njihovih sastanaka u javnost su dospele oprečne informacije o tome šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su se dogovorili, koje najviše ukazuju na to da je jedinstvo stranaka ostvareno u saglasnosti da je proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalno veoma krhko. A snagu tog jedinstva najbolje će testirati to do koje mere će stranke dva bloka unutar vladajuće koalicije, „proevropskog” i „narodnjačkog”, biti spremne da idu u zaoštravanju odnosa Srbije sa zemljama koje budu priznavale samoproklamovanu nezavisnost južne srpske pokrajine.

Istovremeno, istim povodom i iz same Vlade Srbije stižu protivrečne izjave njenih članova. Pa se tako, posle izjave premijera Vojislava Koštunice da dok zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova tu odluku ne ponište nema normalizacije odnosa sa njima, može čuti i reč potpredsednika vlade Božidara Đelića da to nije zvaničan stav vlade.

Tonovi slični Đelićevom stižu i iz G17 plus, čija je potpredsednica Ivana Dulić-Marković izjavila da Vlada Srbije mora da potpiše politički sporazum sa Evropskom unijom ili da padne. – Naša pozicija u borbi za Kosovo biće jača ako budemo imali prijatelje u EU i ako budemo ekonomski prosperitetni. Ako se nastavi ova politika vlade, bojim se da ćemo ostati i bez Kosova i bez EU – kazala je Ivana Dulić-Marković za novosadski „Građanski list”.

Najsvežiji signal koji ukazuje na pukotine unutar vladajuće koalicije stigao je posle prekjučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je raspravljao o neredima u Beogradu posle mitinga protiv otcepljenja Kosova.

Javnosti, tako, još nije razjašnjeno ni da li se i predsednik Boris Tadić u pretprošlu nedelju na sastanku sa Vojislavom Koštunicom i Tomislavom Nikolićem saglasio sa idejom da Vlada Srbije i parlamentarne stranke organizuju miting „Kosovo je Srbija” ili ne, a medije je okupiralo novo razmimoilaženje, ovog puta zbog toga šta je SNB zaključio.

Agencija Beta javila je, pored ostalog, pozivajući se na nezvanične izvore, kako je odlučeno „da pre bilo kakve diplomatske aktivnosti prema državama koje priznaju nezavisnost Kosova stručne službe treba da procene da li će one imati dalekosežne političke ili ekonomske posledice po građane”.

Savet je, prema istoj agenciji, zaključio i da sve službe moraju da spreče svako nasilje u budućnosti i ponavljanje nereda kakvi su viđeni prošle sedmice u Beogradu.

Na sednici je, kako je javila Beta, spomenut i slučaj pogibije mladića Zorana Vujovića u ambasadi SAD u Beogradu, kao i da je savet je dobio informaciju da nije u pitanju nasilna smrt.

Radio-televizija Srbije je, takođe, pozivajući se na nezvanične izvore, javila da je na sednici saveta ocenjeno da je policija 21. februara uveče profesionalno obavljala svoj posao, a kao zvanična potvrda ove informacije mogla je da posluži izjava Mirjane Orašanin, državnog sekretara MUP-a, koja je prisustvovala sastanku umesto ministra Dragana Jočića, koji se oporavlja od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći.

– Naročito je pohvaljen rad direktora policije Milorada Veljovića i uopšte reagovanje policije na suzbijanju nereda koji su izbili 21. februara – rekla je Beti Orašaninova.

Odmah potom, međutim, iz Kabineta predsednika Vlade Srbije saopšteno je da bi bilo „veoma važno da se izda zvanično saopštenje zbog brojnih dezinformacija o tome šta je raspravljano na sednici saveta i šta je to telo zaključilo”.

– S obzirom na značaj pitanja kojima se savet bavi, izuzetno je loše što je javnost dezinformisana o sednici saveta – rečeno je Beti u Koštuničinom kabinetu.

Zvanično saopštenje sa sednice saveta još nije izdato, što i nije novo jer se to još nikad nije ni desilo, iako se savet sastajao više puta. U Kabinetu predsednika vlade, međutim, veruju da će se ovog puta to ipak desiti.

Nije jasno, međutim, odakle bi to saopštenje trebalo da stigne. U Informativnoj službi predsednika republike su nam rekli da to nije u njihovoj nadležnosti, bez obzira na činjenicu da savet, prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije, saziva šef države koji mu i predsedava.

– Uostalom, ni zahtev iz Kabineta predsednika vlade da se objavi zvanično saopštenje o zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost nije upućen nama – rečeno je „Politici” u Kabinetu predsednika Srbije.

Ostali smo, međutim, bez odgovora na pitanje kome bismo mi mogli da se obratimo da nam objasni nekoliko stvari, a u vezi sa zaključcima saveta, kako ih je objavila agencija Beta: koje su to stručne službe koje bi trebalo da, pre bilo kakve diplomatske aktivnosti prema državama koje priznaju nezavisnost Kosova, procene da li će one imati dalekosežne političke ili ekonomske posledice po građane; od koga je savet dobio informaciju da u slučaju pogibije mladića Zorana Vujovića u ambasadi SAD u Beogradu nije reč o „nasilnoj smrti” i da li formulacija „nenasilna smrt” podrazumeva samo to da mladić nije upucan; da li je zaključeno i da je policija 21. februara profesionalno odradila posao ili je bilo suprotnih mišljenja i ko ih je zastupao?

A na koga je tačno adresiran zahtev za objavljivanje zvaničnog saopštenja nisu mogli da nam objasne ni u Kabinetu premijera rekavši samo da je on upućen Savetu za nacionalnu bezbednost. Ovo telo, međutim, svoju informativnu službu nema. Najpribližnija adresa mogli bi da budu sekretar saveta (što je po položaju šef Kabineta predsednika Republike) ili Kancelarija saveta (što je „služba vlade, koja obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe saveta”).

U takvoj situaciji teško da može da pomogne i apel poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da svi državni organi treba da pruže što više informacija o svom radu, kao ni da Savet za nacionalnu bezbednost nije izuzetak. On je za agenciju Beta ocenio da se u konkretnom slučaju desila najgora situacija, jer su u javnost otišle nekakve informacije sa sastanka, a onda se pojavilo saopštenje kojima je veći deo tih informacija doveden u sumnju. Šabić je rekao i da nije obavezno da se posle takvog sastanka da saopštenje za javnost, ali da bi u konkretnoj situaciji bilo bolje dati makar i šturo saopštenje.

-----------------------------------------------------------

Kako radi Savet za nacionalnu bezbednost

Savet za nacionalnu bezbednost, prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije čine:

– predsednik republike (Boris Tadić, DS)

– predsednik vlade (Vojislav Koštunica, DSS)

– ministar odbrane (Dragan Šutanovac, DS)

– ministar unutrašnjih poslova (Dragan Jočić, DSS, po Zakonu menja ga Mirjana Orašanin, državni sekretar u MUP-u)

– ministar pravde (Dušan Petrović, DS)

– Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (Zdravko Ponoš, blizak predsedniku Tadiću)

– direktor BIA (Rade Bulatović, blizak premijeru Koštunici)

– direktor VBA (Svetko Kovač)

– direktor VOA (Zdravko Jelisavčić)

Sednicu Saveta saziva predsednik republike, koji i predsedava sednicama, a predlog dnevnog reda utvrđuju predsednik republike i predsednik vlade. Ako je predsednik republike sprečen, sednicama predsedava premijer. Zaključke i druge akte Saveta potpisuje predsednik republike. Sednice Saveta održavaju se po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca. Predsednik republike može, na svoju inicijativu ili na inicijativu člana Saveta, pozvati na sednice Saveta rukovodioce drugih državnih organa i institucija i druga lica koja nisu članovi Saveta.

M. R. Petrović

-----------------------------------------------------------

Besmislena koalicija

Liberalno-demokratska partija saopštila je juče da je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost pokazala „besmisao” vladajuće koalicije koja na tom sastanku nije uspela da se dogovori ni oko čega. Ta stranka je ocenila da se sada pokazala „sva nemoć političke pozicije Demokratske stranke”, koja izbegava da preuzme odgovornost za normalizaciju stanja u zemlji, iako ima većinu i u vladi i u Savetu za nacionalnu bezbednost. – Najodgovorniji za prošlonedeljne nemire, Vojislav Koštunica, preko državne sekretarke MUP-a, čak je i pohvalio policiju. Istu onu policiju koju je žrtvovao i koja nije reagovala dok su huligani nesmetano palili ambasade, da bi naši odnosi sa međunarodnom zajednicom bili dodatno unazađeni – ocenjuje se u saopštenju i dodaje da „izostanak zvaničnog saopštenja Saveta i Koštuničina reakcija, jasno govore da ovo nije zvaničan stav Saveta”.

-----------------------------------------------------------

Berns: Tražio sam od Koštunice da pošalje policiju

Vašington - Američki državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je za Glas Amerike da je u noći napada na ambasadu SAD u Beogradu pozvao telefonom premijera Srbije Vojislava Koštunicu i tražio intervenciju policije. „Ja sam morao da zovem srpskog premijera Vojislava Koštunicu i da mu kažem da uključi Si-En-En kako bi video šta se događa sa našom ambasadom i da pošalje policijske snage. I to su na kraju uradili”, objasnio je Berns.

On je, međutim, ponovio da Sjedinjene Države žele da budu prijatelj Srbije i da joj pomognu da postane članica Evropske unije i NATO.

Fonet

-----------------------------------------------------------

Demanti iz kabineta premijera Srbije

Savetnica za informisanje u Kabinetu predsednika Vlade Srbije Irena Vujičić potvrdila je juče da su premijer Vojislav Koštunica i američki državni podsekretar Nikolas Berns razgovarali 21. februara uveče, tokom nereda u Beogradu, ali je osporila Bernsovu tvrdnju da je tek posle tog razgovora policija intervenisala. „Tačno je da je na poziv američke administracije predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao sa Nikolasom Bernsom 21. februara. Tačno je da je razgovor vođen u 21.00 čas kada više nije bilo nereda u Ulici kneza Miloša”, kazala je Irena Vujačić.

„Na osnovu činjenice kada je razgovor vođen može se izvesti precizan logički zaključak o Bernsovim komentarima da je posle njegovog poziva intervenisala policija”, objasnila je ona.

Beta

[objavljeno: 28/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.