Tahiri: Ako opštine na severu ne usvoje budžete do marta, nužni su lokalni izbori

Izvor: Blic, 27.Feb.2015, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Ako opštine na severu ne usvoje budžete do marta, nužni su lokalni izbori

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom, Edita Tahiri zatražila je da se ukine civilna zaštita u srpskim opštinama na severu Kosova, i da se spreči da Beograd oteže sprovođenje Briselskog sporazuma, saopštila je kosovska vlada. Ona je optužila Beograd da ometa funkcionisanje opština na severu i kazala da je, ako budžeti tih opština ne budu usvojeni do kraja marta, u njima neophodno ponoviti lokalne izbore.

Tahiri je tokom jučerašnjih sastanaka sa evropskim zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Briselu ocenila da je prioritet ostvarivanje postignutih sporazuma Kosova i Srbije.

Edita Tahiri je ocenila da je postizanje sporazuma iz oblasti pravosudja dobar nastavak dijaloga, ali da njegova primena treba da bude brza i da se ne dozvoli hronično kašnjenje Srbije u sprovođenju sporazuma.

"Ona je zatražila da se se ubrza proces gašenja takozvane strukture Civilna zaštita i dala garancije da je spreman plan Vlade (Kosova) za uključivanje pripadnika te formacije u civilne institucije Kosova.

Tahiri je takođe zatražila da EU ne dozvoli kašnjenje na uklanjanju barikade na reci Ibar (most u Mitrovici).., pošto je to pitanje prema sporazumu u nadležnosti EU", navodi se u saopštenju.

Edita Tahiri je posebno zatražila gašenje svih "paralelnih opštinskih struktura na severu" i obavestila predstavnike EU snovostima u toj oblasti.

"Ona je naglasila da Srbija ometa funkcionisanje legalnih opštinskih struktura na severu Kosova, i posebno istakla da će se, ukoliko opštine na severu ne budu usvojile budžete za 2015. godinu, suočiti sa pravnim problemima i blokiranjem budžeta", navodi se u saopštenju.

Ukoliko do kraja marta opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok ne usvoje budžete po kosovskim propisima, treba organizovati nove izbore za odbornike tih opština, piše u saopštenju.

U tim opštinama, pored struktura izabranih na lokalnim izborima Kosova, deluju i opštinske strukture u sistemu Srbije.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tahiri: Prioritet ostvarivanje sporazuma sa Srbijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Feb.2015

Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom, Edita Tahiri zatražila je da se ukine civilna zaštita u srpskim opštinama na severu Kosova, i da se spreči da Beograd oteže sprovođenje Briselskog sporazuma, saopštila je kosovska vlada...Tahiri je tokom jučerašnjih sastanaka sa evropskim zvaničnicima...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Na severu Kosova od srede isključenja struje neplatišama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Feb.2015

"Elektrodistribucija"Kosovska Mitrovica najavila je danas da će u sredu početi da isključuje električnu energiju neredovnim platišama na teritoriji četiri opštine na severu pokrajine..."Preduzeće će zbog izuzetno niskog stepena naplate početi da obustavlja isporuku električne energije neredovnim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.