Tadić: Evropska Srbija štiti svoje nacionalne interese

Izvor: Politika, 03.Jul.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Evropska Srbija štiti svoje nacionalne interese

Počela rad trodnevna Skupština dijaspore i Srba u regionu koju čini 45 delegata iz svih delova sveta. – U svečanom delu sednice delegatima se obratio predsednik Boris Tadić

Srbija ima legitimno pravo da vodi nacionalnu politiku i da ni po koju cenu neće odustati od zaštite nacionalnog identiteta Srba koji žive van njenih granica, poručio je juče predsednik Boris Tadić pozdravljajući prvu Skupštinu dijaspore i Srba u regionu, koja je juče u Domu Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupštine počela trodnevni rad, prenele su agencije.

„Svi koji su mislili da će evropska Srbija odustati od zaštite svojih nacionalnih interesa nisu bili u pravu, moderna Srbija danas štiti svoje nacionalne interese”, rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je istakao da Srbija, koja danas garantuje svakom svom građaninu zaštitu nacionalnog i kulturnog identiteta, ima pravo da zahteva i da Srbima, gde god da oni žive, budu davane iste garancije. „Srbija nikada neće dovesti u pitanje integritet susednih država, ali moramo uzeti u obzir činjenicu da Srbi žive i u tim državama i Srbija ima obavezu da štiti njihov nacionalni i kulturni identitet”, rekao je Tadić.

Ističući značaj formiranja Skupštine dijaspore i Srba u rasejanju, Tadić je rekao da su u poslednjih nekoliko decenija najsolventniji deo srpske ekonomije bili njeni građani koji rade u inostranstvu. „Vi ste građani koji suštinski doprinosite ekonomskom oporavku Srbije i to je izraz ekonomskog patriotizma”, kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da se u definisanju buduće saradnje matice i dijaspore nikako ne sme zaobići dragocena uloga Srpske pravoslavne crkve, ali i drugih crkava budući da i katolici i muslimani mogu imati srpski nacionalni identitet.

„Mi smo sekularna država, ali crkva ima pravo da iskaže svoj stav prema svim pitanjima kao i svaka druga institucija”, poručio je Tadić, a prenosi Tanjug.

Obraćajući se delegatima, ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je da će konstituisanjem Skupštine dijaspore i Srba u regionu biti postavljen temelj za buduću efikasniju saradnju matice i Srba koji žive van nje.

Srećković je istakao da je usvajanjem Zakona o dijaspori i Srbima u regionu stvoren čvrst institucionalni okvir za buduću saradnju.

Prema njegovim rečima, tri ključna cilja Skupštine dijaspore i Srba u regionu trebalo bi da budu: pozicioniranje Srbije kao matične države, bolja iskorišćenost kapaciteta dijaspore i Srba u regionu i očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta.

Svečanu sednicu juče je otvorila predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je istakla da se s pravom kaže da su „ljudi u rasejanju istinski zastupnici nacionalnih interesa, kulture i identiteta”.

Đukić-Dejanović je navela da danas od tri i po miliona srpskih državljana, za koje se pretpostavlja da žive u rasejanju, njih oko 40.000 ima pravo da bira i bude birano.

Jučerašnjem radu Skupštine dijaspore i Srba u regionu prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić, ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, ministar prosvete Žarko Obradović, ministar kulture Nebojša Bradić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić..., predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve i drugi gosti.

Delegate Skupštine dijaspore i Srba u regionu danas će primiti patrijarh srpski Irinej u Parohijskom domu kod Hrama svetog Save na Vračaru.

Sl. K.

objavljeno: 04/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.