Sutra sednica SB UN o Kosovu, Srbiju zastupa Jeremić

Izvor: Blic, 11.Nov.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra sednica SB UN o Kosovu, Srbiju zastupa Jeremić

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra će biti održana sednica posvećena situaciji na Kosovu na kojoj će, kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, stavove Srbije zastupati šef diplomatije Vuk Jeremić.

Na sednici će biti predstavljen redovni tomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, a na sastanku će učestvovati i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, potvrđeno je Tanjugu u Misiji UN u Prištini.

Ban je u izveštaju, u koji je Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imao uvid, pozdravio najave skorog početka dijaloga izmedju Beograda i Prištine i izrazio spremnost UN da u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom podrže taj proces.

"Pozdravljam rezoluciju Generalne skupštine UN od 9. septembra i spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga izmedju Prištine i Beogada", ističe se u izveštaju.

On je izrazio zadovoljstvo da je rezolucija usvojena na osnovu dogovora Srbije i EU, čime su stvoreni uslovi da se taj proces nastavi u kontekstu evropske perpspektive regiona.

"Očekuje se da taj dijalog otvori novu fazu, pomogne izgradnji poverenja izmedju strana i dovede do rešenja pitanja koja su značajna za konsolidovanje mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i u regionu", istakao je Ban. Generalni sekretar svetske organizacije je napomenuo da će stoga nastaviti da ohrabruje Prištinu i Beograd da se angažuju u dobroj veri, u bliskoj saradnji sa EU. On je, takodje, potvrdio spremnost UN da doprinesu tim naporima, u bliskoj saradnji sa EU.

Ban je ocenio da je situacija na severu Kosova i dalje nestabilna i precizirao da su napetosti porasle nakon izricanja mišljenja Medjunarodnog suda pravde.

Ističući da je mišljenje suda "naišlo na nevericu medju Srbima na severu Kosova", Ban je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i usvoje odmeren, konstruktivan pristup da bi se izbegla dalja eskalacija na severu Kosova.

Generalni sekretar UN takodje ocenjuje da je, pored severa, odsustvo značajnog napretka u pomirenju izmedju zajednica i dalje vidljivo na Kosovu, što predstavlja izazov. U izveštaju se, takodje, navodi da se, prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, na Kosovo se u poslednja tri meseca vratilo 706 osoba, od čega su trećina Srbi.

Zanijer, koji će takodje govoriti o situaciji na Kosovu, rekao je da Misija svetske organizacije i dalje obavlja važnu političku ulogu u pokrajini, uprkos obavljenoj rekonfiguraciji i smanjenju obima misije. Za ovog italijanskog diplomatu sadašnja situacija na Kosmetu predstavlja "zamrznuti konflikt" i zato on smatra da je pozitivno što započinje politički proces koji bi dve strane trebalo da dovede za pregovarački sto.

"Mislim da je zaista došlo vreme da se strane dovedu za isti sto i direktno razgovaraju i veoma je dobro da je Evropska unija prisutna u tom procesu", naveo je šef UNMIK.

Zanijer je rekao da se posle izricanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde pokazalo da je za većinu članica jednostrano proglašena nezavisnost Kosmeta političko a ne pravno pitanje.

On smatra da situacija na severu predstavlja najveći izazov za privremene institucije samouprave u Prištini, čija se strategija integracije zasniva na investicijama i novim projektima, ali i policijskim akcijama sprovođenja zakona, što dovodi do konflikta sa srpskom stranom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.