Srpsko nacionalno veće Severnog Kosova pozvalo stranke da što pre formiraju vladu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko nacionalno veće Severnog Kosova pozvalo stranke da što pre formiraju vladu

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova pozvali su danas stranke u Srbiji da, "radi očuvanja interesa Srba na Kosovu i Metohiji", što hitnije formiraju novu vladu.

Predsednik SNV severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je, na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, da su se Srbi sa Kosmeta na proteklim izborima jasno opredelili za nacionalnu i državotvornu opciju, kojoj je prioritet očuvanje i borba za Kosovo i Metohiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u sastavu Srbije.

"Narod je prepoznao prave predstavnike. Pobedile su nacionalne stranke u Srbiji", rekao je na konferenciji za novinare u severnoj Kosovskoj Mitrovici predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić.

"Potrebno je da se vlada formira što pre. Ne sme biti odugovlačenja i predsednik DS Boris Tadić treba da prestane sa prolongiranjem predviđenog roka. I zbog Kosova i Metohije, vlada mora da se konstituiše što pre, da bismo na pravi način štitili naše nacionalne i državne interese", kazao je Ivanović.

Jakšić: Tadićeva vlada - nestanak Srba sa Kosmeta

Predsednik zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić kazao je da će srpski narod "propasti i nestati sa prostora Kosmeta ukoliko predsednik DS Boris Tadić formira buduću vladu".

"U slučaju da se čak desi da Tadić formira vladu, ono što svi sigurno znamo jeste da će srpska populacija odavde da 'iscuri'. Ono što je sigurno, jeste da bi tada Srbi propali i nestali sa ovih prostora", kazao je on.

Jakšić je naglasio da stav UNMIK-a po pitanju rezultata lokalnih izbora na Kosmetu nije obavezujući za Srbe u pokrajini.

"Predstavnici UNMIK-a će morati da vode računa o izbornoj, demokratskoj volji Srba na ovom prostoru i da vode računa o pravim demokratskim predstavnicima koje je narod izabrao. I nikakvi 'albanski Srbi' po meri zapada ne mogu da nadoknade ono što je istinito, demokratsko i pravno, a to je da su na ovim izborima Srbi dobili svoje validne i legalne predstavnike", rekao je Jakšić.

Predstavnici SNV najavili su da će se svim legitimnim sredstvima boriti za uspostavljanje ustavnog poretka protiv onih koji bi, kako su kazali, prekršili Ustav države Srbije.

Vladu formira 126 poslanika

"Nikakvi Srbi po meri Albanaca i „zapada" ne mogu da zamene Srbe koji su na ovim izborima dobili svoje validne predstavnike. Brine nas takozvani "američki scenario", to što predsednik Srbije Boris Tadić govori i radi po diktatu Amerike i onih kojima je cilj destabilizacija Srbije", kazao je Jakšić.

On je pozvao predsednika Tadića da se "ponaša kao državnik i da ne produbljuje krizu i deli narod".

"Ako Tadić želi da poštuje evropske vrednosti, prvi princip je da mora poštovati izbornu volju građana i činjenicu da onaj ko ima 126 poslanika, ima pravo da formira Vladu", rekao je Jakšić.

Prvi čovek Zajednice srpskih opština i naselja Milan Ivanović izrazio je očekivanja da će do 15. juna biti formirana srpska demokratska vlada koja može da "reaguje na takozvani Ustav Kosova".

"Vlada nam je potrebna zbog Kosova i Metohije da bi na pravi način štitili naše nacionalne i državne interese", rekao je predsednik SNV-a Milan Ivanović.

On je optužio predsednika Srbije da "zbog bolesne težnje da očuva vlast ugrožava interese Srbije i rasparčava zemlju".

"Očigledna je trgovina Kosovom i namera da se situacija u Srbiji napravi što gorom da bi se lakše izvršili zadaci dobijeni sa "zapada"", ocenio je Ivanović i istakao da će se SNV severnog Kosmeta svim legitimnim sredstvima boriti za uspostavljanje ustavnog poretka.

Jakšić i Ivanović su izrazili zadovoljstvo zbog legalno i legitimno sprovedenih izbora na Kosovu i Metohiji na lokalnom nivou i najavili da će se prilikom formiranja lokalne vlasti poštovati izborna volja građana pokrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.