Izvor: Blic, 08.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna da sama ide u EU

Srbija spremna da sama ide u EU

Srbija je spremna da zaštiti proces pridruživanja EU i ima rezervnu strategiju u slučaju da izborni rezultat na crnogorskom referendumu bude nezavisnost - rekla je Tanja Miščević, direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije.

Miščevićeva nije želela da iznosi detalje strategije, ocenjujući da Srbija ima dovoljno administrativnog kapaciteta da, ukoliko bude bilo potrebno, sama završi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU (SSP). Miščevićeva je ponovila da pitanje saradnje sa Haškim tribunalom i izručivanje Ratka Mladića ostaje uslov za tok pregovora o SSP.

- Nažalost, pregovori se mogu bilo kada lako obustaviti, ali je teško da se brzo nastave - upozorila je Miščevićeva.

Napominjući da pregovori sa EU počinju zvanično 10. oktobra, ona je objasnila da će konkretno pregovaranje započeti krajem oktobra ili početkom novembra jer Evropska komisija 'nije u potpunosti tehnički spremna za pregovore'.

- Preostaje nam da dogovorimo kalendar, teme i tempo pregovora, a moj utisak je da je EK spremna da pregovori budu brzi i bez stresa - rekla je Miščevićeva koja očekuje da će pregovori trajati od šest do osam meseci, što bi značilo da će SSP biti potpisan najkasnije početkom leta naredne godine.

- To će biti olimpijski pregovori bez dopinga, ali sa dobrim visinskim pripremama - smatra direktorka Kancelarije za pridruživanje. EU će pratiti i nadgledati kako SCG ispunjava uslove i sprovodi reforme i zbog toga će biti formirane zajedničke institucije, savet za sprovođenje SSP, komisija i parlamentarni odbor.

Vladimir Međak iz odeljenja za pravno usklađivanje Kancelarije za pridruživanje EU ističe da se SSP razlikuje od sličnog sporazuma koji je sa Evropom osamdesetih sklopila SFRJ po tome što SCG preuzima obaveze da uskladi zakonodavstvo samo u određenim oblastima da bi se omogućilo stvaranje zone slobodne trgovine.

- To se odnosi na zakone u oblasti konkurencije, državne pomoći, intelektualne svojine, zaštite potrošača, dok će se ostali zakoni usklađivati prilikom pregovora o članstvu - kaže Međak. I. Cvetković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.