Izvor: B92, 08.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: EU preuzima sve veću odgovornost za Balkan

Dablin -- Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je u četvrtak u Dablinu da "Evropa preuzima sve veću odgovornost za bezbednost Balkana". Naglasivši da je EU "spremna i želi da to u svom neposrednom susedstvu čini u još većoj meri", on je rekao da će evropski vojnici ove godine u BIH od NATO preuzeti i misiju SFOR-a.

Istakao je da je EU "sasvim nedavno ispoljila veliku preduzimljivost na zapadnom Balkanu, gde je delovala u sprečavanju izbijanja sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na jugu Srbije i u Makedoniji". On je posebno naglasio važnost usvajanja Evropske bezbednosne strategije i predočio da je EU već krenula u delatne akcije u okviru policijske i vojne misije u Makedoniji, policijskog angažovanja u BiH, kao i operacije evropskih snaga na području Velikih jezera u Africi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.